ISIL prijeti Europi kroz sukob u Ukrajini

Teroristička organizacija “Islamska država” (IS, ISIS) obećala je “osvetiti” ubojstvo svog bivšeg vođe, pozivajući pristaše da iskoriste oružani sukob u Ukrajini za organiziranje terorističkih napada u Europi, javlja u ponedjeljak, 18. travnja, France-Press (AFP), a prenosi Eadaily.

“Najavljujemo, oslanjajući se na Svemogućeg, blagoslovljenu kampanju osvete za smrt Abu Ibrahima al-Qurashija”, navedeno je u audio poruci koja se pripisuje ISIS-u i kruži preko Telegrama.

Glasnogovornik grupe Abu Omar al-Muhajir pozvao je pobornike da nastave napade u Europi, iskoristivši “priliku” protiv “križara koji se bore jedni protiv drugih”.

Bivši vođa ISIS-a umro je početkom veljače kada se raznio kako bi izbjegao zarobljavanje tijekom napada američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije, rekli su dužnosnici Pentagona. 10. ožujka ISIS je potvrdio smrt svog vođe, nazvavši Abu Hasana al-Hashemija al-Kurashija novim “kalifom”. Malo se zna o novom terorističkom vođi, koji je treći vođa ISIS-a od njegova osnutka, napominje AFP.

Od gubitka posljednjeg kontroliranog naselja u Siriji u ožujku 2019., ostaci ISIS-a uglavnom su se raspršili u pustinji. Od tada su u zasjedi napadali lokalne kurdske snage i snage sirijske vlade. ISIS-ovi borci također nastavljaju s napadima u Iraku, dodaje francuska novinska agencija.

Podsjećamo da je ISIS poljednjih mjeseci intenzivirao terorističke napade iu na Izralel, čiji je premijer Naftali Bennett zbog toga prošli tjedan dao “odriješene ruke” izraelskim specijalnim i sigurnosnim službama za borbu protiv terorista.





 

Komentari

komentar





You may also like