Iskušavanje Bidena? Iran: proizvodimo dnevno pola kile urana obogaćenog na 20 posto

Ali Akbar Salehi, čelnik Organizacije za atomsku energiju Irana (AEOI) objavio je u ponedjeljak da Iran proizvodi dnevno pola kilograma urana obogaćenog na 20 posto.
Iako je Iran izrazio spremnost za vraćanje nuklearnom sporazumu, Salehi je kazao da nuklearna postrojenja proizvode svakoga sata 20 grama urana obogaćenog na 20 posto, prenosi RT.

“Na temelju posljednjih informacija koje imam, oni proizvode 20 grama svakoga sata, što znači da, praktički, proizvodimo pola kile svakoga dana”, kazao je Salehi u intervjuu za Khamenei.ir, prenosi RT.

Šef AEOI-a je kazao kako je Iran spreman smanjiti razinu obogaćenog urana, odnosno vratiti se obvezama iz sporazuma (JCPOA), ako SAD ukine ekonomske sankcije

Sporazumom iz 2015. između Irana i svjetskih sila (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) Teheran je pristao, u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija, ograničiti svoj nuklearni program i dopuštenu razinu obogaćenog urana.

Nakon što je Donald Trump povukao SAD iz sporazuma Iran je započeo s postupnim povećanjem dopuštene razine te je sada dopuštena razina skoro šest puta veća nego po sporazumu.

Naime, sporazumom je dogovoreno da uran smije biti obogaćen samo 3, 67 posto.

Biden je najavio da će vratiti SAD u sporazum, a Iran je, zbog oštre politike Trumpove administracije, otvoreno navijao za Bidenovu pobjedu.
 

Komentari

komentar

You may also like