Islamska država objavila smrt svog vođe

Skupina Islamska država (IS), poražena u Iraku i Siriji, objavila je u srijedu smrt svog vođe Abu Hasana al-Hashimi al-Qurashija, precizirajući da je on ubijen “dok se borio s neprijateljima Boga”, prenosi AFP.

U audio poruci, glasnogovornik džihadističke skupine objavio je da je imenovan novi “kalif muslimana”, Abu Al-Husein al-Huseini al-Qurashi. Glasnogovornik skupine Abu Omar al-Muhadžir u svojoj poruci nije rekao kako je došlo do smrti vođe skupine. Qurashi se odnosi na pleme proroka Muhammeda, od kojeg vođe IS-a moraju tvrditi da potječu. Glasnogovornik nije iznio detalje o novom vođi, ali je rekao da je on “veteran” džihadista i pozvao sve skupine lojalne IS-u da obećaju svoju odanost.

Nakon naglog uspona 2014. u Iraku i Siriji, te osvajanja golemih teritorija, IS je doživio svrgavanje svog samoproglašenog “kalifata” pod udarom uzastopnih ofenziva u te dvije zemlje, 2017. i 2019. godine. Od tada je organizacija destabilizirana nekoliko puta smrću ili zarobljavanjem njezinih vođa. Prethodni vođa IS-a, Abu Ibrahim al-Qurashi, ubijen je u veljači ove godine u američkom napadu u pokrajini Idlib u sjevernoj Siriji. Njegov prethodnik Abu Bakr al-Baghdadi ubijen je, također u Idlibu, u listopadu 2019.

Hassan Hassan, koji je napisao knjigu o IS-u, rekao je da bi jedan od mogućih scenarija bio da je Hashimi “ubijen ‘slučajno’ tijekom napada ili borbe, a da nije bio poznat onome tko ga je ubio”.

Erdogan: Turska neće nikome odgovarati za operacije na sjeveru Sirije i Iraka. Označeni gradovi napada





 

Komentari

komentar





You may also like