„ISLAMSKA DRŽAVA“ ZAPRIJETILA KINI „RIJEKAMA KRVI“ (Video)

U planovima vodećih globalnih geostrateških krojača, prema čijim se matricama budući vrli svijet morao preobući u svoje novo ruho (poredak), tzv. Islamska država imala je itekako važno mjesto i isto takvu ulogu. Pritom uopće nije tajna, kako su se njezini borci – džihadisti, nakon „herojskih“ pobjeda na Bliskom istoku koje međunarodna zajednica „nije mogla“ spriječiti unatoč „svim nastojanjima“, trebali prebaciti s terena koji su „doveli u red“ na područje Srednje Azije i tamo, prema identičnom obrascu posijati kaos. Nakon pretpostavljene  destabilizacije i posljedične dezintegracije Rusije, svoj konačni cilj i odredište džihadistički pokret trebao je imati u Kini, među 100 milijuna tamošnjih muslimana (najviše Ujgura) koji žive na kineskom zapadu.

Međutim, „Islamska država“ je snažnim geopolitičkim tektonskim poremećajem neočekivano ostala bez „Iraka i Levanta“ tj. kompaktnog i velikog teritorija pod svojim nadzorom. On je prije tri godine, gotovo bez otpora tamošnjeg stanovništva i hinjenog otpora različitih međunarodnih koalicija, bio otrgnut od suverenih država Iraka i Sirije.

Ali i takva – okrnjena, deteritorijalizirana teroristička organizacija, ovih je dana iznova željela podsjetiti svjetsku javnost kako je ona još živa i da na nju treba računati. Njezino čelništvo, u uvjetima svog totalnog rasula u Iraku i Siriji, odlučilo se za novu prijetnju – ovaj put, ni manje ni više nego velikoj i moćnoj Kini.

Radi se o prvoj otvorenoj prijetnji „Islamske države“  Kini od osnivanja te terorističke organizacije. U video snimci, učinjenoj od strane džihadista, portret kineskog predsjednika Xi Jinpinga  pretvara se u plameni potok, a Kini se grozi prolijevanjem „rijeka krvi“. Vide se borci iz ujgurskog naroda kako treniraju u Siriji, ali i kod sebe doma, i da se pripremaju za napad na Kinu.

Naravno, „Islamska država“ podupire ujgurski separatizam, pričemu ujgurske džihadiste koristi i u svojim redovima na Bliskom istoku, gdje stječu nužne vojne vještine i terorističku obuku. Međutim, treba biti ozbiljan i reći, kako broj Ujgura koji se bore na strani „Islamske države“ iznosi svega između 100 i 300 boraca. Kinezi taj broj smatraju minimalističkim i obično ga množe s 3. Čak i da je tako, nemoguće je povjerovati kako bi oni, kada bi se kojim slučajem svi, u punom broju vratili u Kinu, tamo mogli bilo što konkretno napraviti u cilju daljnje radikalizacije tamošnjeg muslimanskog življa, njihove obuke usmjerene k poduzimanju aktivnih oblika borbe i terorističkih akcija protiv vlade u Pekingu i destabilizaciji ukupnog kineskog društva. Jer kineske obavještajne službe, u suradnji s tajlandskim i obavještajnim službama mnogih drugih azijskih država i Australije, zapravo većinu tih osoba imaju identificirane s njihovim punim imenom i prezimenom, s informatički obrađenim fotografijama i drugim osnovnim elektronički obrađenim bio-podatcima, a da bi im njihovo kretanje prema kineskoj granici i preko nje moglo ostati neprimjetno.

Zato se s pravom može postaviti pitanje, koji je, zapravo, stvarni cilj najnovije terorističke prijetnje Kini od strane „Islamske države“.





Pojedini analitičari smatraju kako se možda radi o smišljenom pokušaju (jedne od strana) da se približe sada neugodno zategnuti američko-kineski odnosi, pogoršani otvorenim protukineskim izjavama američkog predsjednika Donalda Trumpa u vrijeme predizborne kampanje i prvim danima nakon početka obnašanja vodeće američke političke dužnosti. Naime, borba protiv islamističkog i međunarodnog terorizma svakako bi bila izvrsna platforma za suradnju dviju zemalja, koje, zapravo, i nemaju puno koordiniranih i zajedničkih akcija na bilo kojem polju djelovanja. Toj tezi bi išlo u prilog i „omekšavanje“ Trumpove političke retorike kada je riječ o Kini, kao i pokušaj prebacivanja težišta njihovih odnosa s kolosjeka radikalizacije na kolosjek suradnje, u prvom redu gospodarske.

Podsjećamo također, kako je jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta nove američke administracije (naravno, onih deklarativnih) upravo borba protiv „Islamske države“ i njezino potpuno uništenje. Isto tako i Peking od prije cca godinu dana, otvoreno najavljuje svoje aktivno vojno sudjelovanje u borbi protiv međunarodnog terorizma i na teritoriju drugih država, a što kineska vojna doktrina do nedavno nije omogućavala i sukladno tome nije vojno djelovala u inozemstvu kada je riječ o borbi protiv terorizma. Temeljem toga, Kina je ljetos u Siriju poslala i svoje prve instruktore iz elitnih protuterorističkih postrojbi, kao pomoć vladinim snagama u Damasku. Iako oni još ne sudjeluju u neposrednim bojevim zadaćama u toj zemlji, to uopće nije isključeno. Štoviše, može ih se smatrati  svojevrsnom prethodnicom kineskih snaga koje će biti stacionirane u nedavno otvorenoj, prvoj kineskoj vojnoj bazi na afričkom kontinentu, u Džibutiju, iz koje će se kineske specijalne postrojbe prebacivati u krizna područja Bliskog istoka, već prema potrebi ili željama tamošnjih država.

Ali tko zapravo stoji iza džihadističkog „potpisa“ u protukineskom video-uratku?  Kina ima problema s islamistima već gotovo 20 godina, dakle, puno prije rađanja „Islamske države“. Oni se također sastoje od izvođenja klasičnih terorističkih akcija i napada. Komunistička ideologija nikada nije uspjevala pronaći zajednički jezik s islamskim načinom života, a to je najbolje bilo vidljivo upravo na kineskom zapadu, u ujgurskoj autonomnoj regiji. Središnja državna vlast nije dopuštala javno slavljenje vjerskih blagdana, primoravala je prodaju alkoholnih pića i duhanskih proizvoda i u ujgurskim trgovinama i td. A tamošnje ekstremiste Peking je dugo smatrao dijelom „Al-Qaide“.





Prve prijeteće video poruke ujgurskih ekstremista kineskim vlastima odašiljane su i ranije. Tako su 2015. godine objavili video „najstariji borac“ – gdje je prikazan 80-ogodišnji Ujgur, spreman za borbu za radikalno tumačenje Kur`ana. Poruka je odaslana na ujgurskom jeziku, uz poziv kineskim muslimanima za odlazak na sirijsko ratište. Međutim, sadašnji video, sačinjen od strane „Islamske države“, nema intenciju mobilizacije ljudstva iz ujgurskog naroda na Bliski istok. Štoviše, video nije niti objavljen na ujgurskom jeziku već na arapskom. Dakle – usmjeren je prema kineskim vlastima, o čemu govori i slog: „O vi, Kinezi, koji ne razumijete što vam ljudi govore. Mi smo borci Kalifata i mi ćemo doći k vama. Objasnit ćemo vam jezikom oružja. Mi ćemo proliti rijeke krvi, osvetiti se za ugnjetavane!“

Peking nije dao osobite pozornosti ovim prijetnjama „Islamske države“. Kao odgovor na pitanje dopisnika Reutersa, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je preko svog glasnogovornika izjavilo, kako o videu ne zna ništa i da jedino može odgovoriti kako osuđuje terorizam.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like