Isporuka borbenih zrakoplova Ukrajini “ogroman je pothvat”, kaže britanski ministar

Trenutačno ne postoji namjera da London Ukrajini pokloni borbene zrakoplove, rekao je sinoć britanski ministar oružanih snaga. “Samu odluku se može donijeti u sekundi, ali naravno, realnost je da je davanje mlažnjaka zapravo ogroman pothvat”, rekao je James Heappey na konferenciji za novinare u Londonu gdje je istaknuo neke od logističkih i praktičnih izazova pri takvom transferu, prenosi BBC.

Rekao je da je to složen proces koji zahtijeva pažljivo razmatranje faktora kao što su gorivo, rezervni dijelovi, inženjering, avionika i stručnost osoblja. Heappey je istaknuo i moguće diplomatske i vojne posljedice kao što je mogućnost eskalacije u ratu s Rusijom. “Ne možete samo predati borbene zrakoplove treće i četvrte generacije inženjerima koji nemaju iskustva s njima i ne možete očekivati  da će oni letjeti s njima od prve misije. To je očito vrlo izazovno”, rekao je.

“Potrebno je puno stručnog znanja izravno na terenu i aerodromima. Puno podrške, slanja mnogo naših ljudi u Ukrajinu te napore iz zemalja saveznika”, tvrdi ministar koji nadalje objašnjava da je obuka pilota značajan pothvat i da se ne može izvesti brzo ili lako. “Ne možete samo uskočiti u ove avione i poletjeti s njima.

Ipak, Ujedinjeno Kraljevstvo je najavilo da ćemo započeti obuku pilota. “Postoji šansa da ukrajinski piloti koji trenutno nisu potrebni za aktivnu borbu izađu iz Ukrajine i počnu se obučavati na drugim tipovima zrakoplova u iščekivanju NATO mlažnjaka koji će Ukrajini biti isporučeni za vrijeme mira, tj. poslijeratnim ukrajinskim zračnim snagama. Ipak, kao što ste čuli, premijer je rekao da ništa nije isključenoi sve opcije su još otvorene” rekao je.

Upitan od strane turske agencije AA, može li UK biti ohrabrena na slanje ako SAD da zeleno svjetlo za slanje F16 u Ukrajinu, britanski ministar je da ne zna koja država će prva prijeći “prag slanja aviona”, “ali je vrlo očito da svaki put kad prijeđete neki prag u isporuci, to se uvijek doživljava kao ohrabrenje za sve ostale države da prijeđu taj prag”, rekao je. “Ujedinjeno Kraljevstvo je vrlo ponosno na činjenicu da smo prva zemlja koja je prošla svaki takav prag isporuke oružja što je naša uloga u svijetu”, rekao, misleći, naravno, na isporuku oružja Ukrajini.

Komentari

komentar





You may also like