Istraga švedske policije na mjestu curenja Sjevernog toka pojačava sumnju u veliku sabotažu

Sumnje u tešku sabotažu na oštećenim plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru ojačale su nakon istrage na mjestu zločina u švedskoj ekskluzivnoj gospodarskoj zoni, priopćila je u četvrtak sigurnosna policija te zemlje, prenosi Reuters.

Švedske i danske vlasti istražuju četiri curenja iz ruskih cijevi koja su otkrivena prošli tjedan u švedskim i danskim isključivim ekonomskim zonama.

“Bilo je detonacija u blizini Sjevernog toka 1 i 2, unutar švedske ekonomske zone, što je rezultiralo velikom štetom na plinovodima”, navela je švedska sigurnosna policija u priopćenju. Neki su materijali zaplijenjeni na licu mjesta i sada će biti analizirani, a mjesto više nije ograđeno, rekli su. “Nastavak istrage pokazat će može li se ikoga osumnjičiti, a kasnije i procesuirati za ovaj zločin.”

Glasnogovornik Kremlja u četvrtak je rekao kako ne misli da bi istraga mogla biti objektivna bez sudjelovanja Rusije nakon što Rusija nije pozvana da sudjeluje. Danska policija odbila je komentirati istragu u danskoj isključivoj gospodarskoj zoni.

Rusko tužiteljstvo pokrenulo istragu za čin međunarodnog terorizma; Švedska otkrila 4. curenje u Sjevernom toku





 

Komentari

komentar





You may also like