Istraga: Uništeno 250 metara plinovoda Sjeverni tok 1

Istraga je pokazala da je u eksploziji krajem rujna uništeno oko 250 metara jednog kraka plinovoda Sjeverni tok 1, objavio je u srijedu operater plinovoda, prenosi Reuters.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, na morskom dnu postoje dva kratera, svaki dubok 3-5 metara, objavio je u srijedu Nord Stream AG. Udaljeni su oko 248 metara jedan od drugog. “Dio cijevi između kratera je uništen, radijus raspršenosti fragmenata cijevi je najmanje 250 metara”, rekli su iz tvrtke.

Krajem rujna otkrivena su četiri curenja – po dva u danskom i švedskom isključivom gospodarskom pojasu – na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 nakon eksplozije u blizini otoka Bornholma u Baltičkom moru. EU i NATO, među ostalima, smatraju da je eksplozija rezultat sabotaže. Oba plinovoda vode iz Rusije u sjeveroistočnu Njemačku. Rad plinovoda postao je vrlo osjetljiva politička tema nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Rusija je u utorak priopćila da razmatra koje će “daljnje korake” poduzeti u pogledu tvrdnje o tomu da je Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorno za napad na podmorske plinovode Sjevernog toka.

Putin o djelomičnoj mobilizaciji, eksplozijama na Sjevernom toku, sporazumu Bakua i Erevana, izvozu žita, Turskoj





Komentari

komentar

You may also like