Istraživanje: Amerikanci nikada negativniji prema Kini

SAD i Kina nastavljaju s međusobnim optužbama vezanim uz pandemiju koronavirusa Covid-19. Američka politika sumnjiči Kinu da je ona stvorila virus u laboratoriju u Wuhanu, ali i da nije na vrijeme upozorila svijet o opasnosti pandemije. Sve to itekako utječe na pad popularnosti Kine u očima običnih Amerikanaca, o čemu svjedoči i provedeno istraživanje javnog mišljenja od strane washingtonskog Pew Research Center-a.

Prema njegovim rezultatima, više od 70% Amerikanaca prema Kini se odnosi negativno upravo zbog gore navedenih razloga. Radi se o rekordno visokim negativnim pokazateljima unutar američke javnosti u odnosu na najmnogoljudniju zemlju svijeta.

Više od troje od četiri ispitanika, pripadnika dviju dominantnih stranaka Demokratske i Republikanske, smatraju kako SAD moraju poticati pitanje ljudskih prava u Kini čak i pod cijenu ekonomskih veza između dviju država. Velika većina američkih građana američko-kineske odnose vidi u crnoj perspektivi. Sedam od deset ispitanika (68%) navode kako se sadašnje gospodarske veze između dviju zemalja nalaze u lošem stanju. Više od četvrtine (26%) Kinu smatra neprijateljem SAD-a, što je dvostruko više od istraživanja provedenog 2012. g. Još 57% ispitanika smatra kako je Kina američki konkurent, dok ih svega 16% Kinu vidi kao američkog partnera.

Njih 64% smatra kako se Kina slabo nosila s epidemijom koronavirusa na svom teritoriju i da je to dovelo do njegovog globalnog širenja.

 

Komentari

komentar





You may also like