Istraživanje: Australija je zadnja u borbi protiv klimatskih promjena

Od 193 države članice UN-a, Australija je ove godine zadnja po pitanju borbe protiv klimatskih promjena, piše u Izvješću o održivom razvoju koje je napravljeno pod pokroviteljstvom UN-a.

Mjerila se emisija CO2 po glavi stanovnika, upotreba fosilnih goriva uključena u cjelokupni izvoz i proizvodnju, fosilni otisak uvoza i politika države prema održivom razvoju. Australija je dobila 10 bodova od mogućih 100.

U izvješću je navedeno kako je Australija jedna od rijetkih razvijenih zemalja koje nemaju jasno zacrtane ciljeve o smanjenju CO2 emisija. Takva nevoljkost Australije vjerojatno ima veze s činjenicom da 10 % australskog BDP-a dolazi od izvoza ugljena. Australija je daleko najveći izvoznik ugljena u svijetu. Što se tiče izvoza koji je štetan po klimu, od Australije su gori jedino Katar i Norveška.

Australija dobro kotira po pitanju dostupnosti električne energije, ali se većina te energije bazira na fosilnim izvorima.

Izvješće zaključuje kako Australija ima “velike prepreke” prema održivom razvoju, a vlada financira i potiče tehnologije koje ne doprinose zelenoj budućnosti.

 





Komentari

komentar

You may also like