Istraživanje: Biden u problemu s katastrofalnim rejtingom i rekordnom inflacijom

Nakon što je The New York Times 11. srpnja objavio rezultate ankete koje je NYT proveo zajedno sa njujorškim Sieba College i prema kojoj imenovanje predsjednika Joe Bidena za drugi mandat ne podržava čak 64% pristaša demokrata, nova neugodna vijest stigla je jučer za američkog predsjednika.

Inflacija u SAD-u skočila je na novi rekord od 9,1% u lipnju (na godišnjoj razini), što je dodatno zabrinulo američka kućanstva i izvršilo pritisak na predsjednika Joea Bidena, čiji je rejting već bio teško pogođen stalnim rastom cijena, prenosi u srijedu, 13. srpnja, agencija AFP.

Podaci o inflaciji, objavljeni u srijedu, pokazali su oštri, brži od očekivanog porast indeksa potrošačkih cijena (CPI) na mjesečnoj razini, potaknut značajnim rastom cijena benzina. Američko Ministarstvo rada priopćilo je kako je skok CPI-ja od 9,1 posto u posljednjih 12 mjeseci do lipnja najbrži rast inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu još od studenog 1981.

Potrošačke cijene u SAD-u porasle su za 8,6% u svibnju u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijene benzina skočile su za 11,2% u lipnju i nevjerojatnih 59,9% na godišnjoj razini.

Sve u svemu, cijene energije zabilježile su najveći godišnji rast u SAD-u od travnja 1980. Cijena benzina u Sjedinjenim Državama prošlog je mjeseca dosegla rekordnu visinu – više od 5 dolara po galonu (3,8 litara). Međutim, cijene energije lagano su pale posljednjih tjedana, što bi moglo ublažiti dio pritiska na potrošače.

Američka središnja banka (Fed) vjerojatno će nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa u pokušaju sprječavanja rasta cijena smanjenjem potražnje za kreditima prije nego što inflacija još više oživi. Američki financijski regulator prošlog je mjeseca donio najveće povećanje kamatnih stopa u gotovo 30 godina, a ekonomisti kažu da se krajem srpnja očekuje povećanje od još tri četvrtine boda.

 

Komentari

komentar

You may also like