Istraživanje: Francoise Fillon smanjuje razliku u odnosu na svoje suparnike

Prema internetskom istraživanju agencije BVA-Salesforce, provedenom 29. i 30. ožujka na uzorku od 1418 anketiranih građana, kandidat Republikanske stranke na predstojećim francuskim predsjedničkim izborima Francoise Fillon, smanjio je razliku u odnosu na svoje glavne suparnike Emmanuela Macrona i Merine Le Pen.

Za tjedan dana Francoise Fillon poboljšao je svoj položaj za dva postotna boda i sada može računati na potporu 19% birača. Pritom se za njega poboljšao i drugi važni pokazatelj: s 10% na čak 79% porastao je broj Francuza iz kruga njegovog biračkog tijela koji su uvjereni da će izići na predstojeće izbore i glasati upravo za njega u prvom izbornom krugu.

Podsjećamo, ovo je prvi put nakon dva tjedna da je Francoise Fillon osnažio svoj položaj, koji su ozbiljno narušile informacije o velikom skandalu vezano uz navodno otvaranje fiktivnih radnih mjesta.

Što se tiče trenutačnog statusa glavne trojke predsjedničkih kandidata, na čelu je bivši ministar gospodarstva Emmanuel Macron s 25% i čelnica stranke „Nacionalni front“ Marine Le Pen s 24% potpore birača u prvom izbornom krugu. Pritom Le Pen ima najjaču grupaciju izbornog tijela uvjerenu u izlazak na birališta i davanje glasova upravo njoj – čak 81%, dok, primjerice, u Macrona on iznosi svega 63%. Upravo u tome tj. mobilizaciji biračkog tijela leži i najveći strah francuskih eurofila i vodećih eurobirokrata u Bruxellessu ali i u Berlinu, koji neskrivenu potporu daju svom miljeniku Emmanuelu Macronu. Prvi krug francuskih predsjedničkih izbora održat će se 23. travnja, a drugi 7. svibnja.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like