Istraživanje: imunitet od zaraze covidom-19 pruža jednaku zaštitu kao najefikasnije cjepivo, veću nego Oxfordovo

Zaraženi koronavirusom jednako su zaštićeni od nove zaraze koronavirusom, kao i osobe koje su primile najefikasnije cjepivo protiv koronavirusa, pokazuje istraživanje provedeno na 20 tisuća zdravstvenih radnika, prenosi Financial Times.

U istraživanju, koje je Agencija za javno zdravstvo Engleske (Public Health England-PHE) provodila od lipnja do studenog, sudjelovalo je ukupno 20 tisuća ljudi. U jednoj je skupini bilo 6 tisuća zdravstvenih radnika prethodno zaraženih koronavirusom, a u drugoj 14 tisuća osoba koje nisu bile zaražene koronavirusom.

Ispitivanje pokazuje da infekcija koronavirusom pruža najmanje 83 postotnu zaštitu protiv nove zaraze koronavirusom, dok je zaštita od razvijanja simptomatskog covida-19, čak 94 posto. Financial Times navodi da se te poklapa sa zaštitom koju pružaju najefikasnija cjepiva protiv covida-19.

Daily Mail navodi kako prethodna zaraza koronavirusom pruža veću zaštitu, pet mjeseci kasnije, nego cijepljenje cjepivom Oxforda/AstraZenece i jednaku zaštitu kao cjepivo Pfizera/BioNTecha.

Hrvatska je naručila čak 2.700.000 doza cjepiva AstraZenecae/Oxforda i milijun doza cjepiva Pfizera/BioNTecha. Hrvatska je također naručila milijun doza Moderninog cjepiva i 900 tisuća doza cjepiva koje su razvili Johnson&Johnson/Janssen.
Viša savjetnica PHE-a kazala je: “prirodna infekcija izgleda dobro kao cjepivo, što su jako dobre vijesti za populaciju”, prenosi Financial Times.

Također je optimistična, u vezi procjene, da prirodni iminutet traje “puno duže od nekoliko mjeseci o čemu su ljudi spekulirali”.

Naime, tijekom studije samo je kod četiri osobe (iz skupine od 6 tisuća zaraženih) ponovno ustanovljen koronavirus. Međutim, nije bila moguća genomska analiza koja bi potvrdila jesu li za to odgovorne dvije separatne infekcije.

Komentari

komentar

loading...

You may also like