Istraživanje: Irci se žele spojiti sa Sjevernom Irskom, ali ne i njihov dug

Brexit, problemi s irskom granicom i nemiri u Belfastu ponovno su u fokus vratili “irsko pitanje”. Što irska javnost misli o tome pokušala je doznati anketa koju je provela agencija Kantar, a objavio medij Irish Independent.

Stanovnici Republike Irske (južni dio otoka) žele se spojiti sa Sjevernom Irskom, njih čak dvije trećine. Analitičari ove regije tvrde da bi se u narednom desetljeću mogao održati referendum o tom pripojenju.

Ipak, da bi se pripojenje dogodilo, većina treba glasovati za pripojenje u oba dijela irskog otoka. Sudeći po rezultatima ankete, takav scenarij nije izgledan iz dva razloga. Prvi je da većina sjevernih Iraca ne želi izvan UK. U Sjevernoj Irskoj njih 45% želi ostati u UK, a 35% izaći, dok su ostali neodlučni.

Drugi razlog zašto pripojenje nije izgledno narednih godina jest da Irci (južni) nisu toliko sigurni da žele sjeverni dio ako to znači da će dobiti i njihov deficit. Naime, Sjeverna Irska je dio UK s najvećim deficitom. Prema anketi, 54% Iraca ipak više ne želi sjever ako to znači da će preuzeti dug kojeg sada većinom pokriva London.

Komentari

komentar





You may also like