Istraživanje: Rusi skeptični prema cjepivu

Istraživanje ruske agencije Levada pokazuje da 62% ruskog stanovništva “nije spremno” prihvatiti cjepivo. Njih 26% je blagonaklono prema cjepivu, pad u odnosu na 30% u drugom mjesecu.

Više od polovice Rusa ne boji se virusa (56%) što je značajan porast u odnosu na 36% “hrabrih” prošle godine. Velika je razlika između voljnosti za cijepljenjem između mladih (samo 12% njih od 18 do 24) i starijih od 55 (37%).

Službena statistika govori o 15% odraslih Rusa koji su primili jednu dozu. To je zbilja malen udio populacije ako uzmemo u obzir da je Rusija prva napravila cjepivo Sputnik V koje je zasad odobreno u 60 zemalja. Cjepivo je prezentirano kao ruski uspjeh, a Kremlj ga je branio kao pouzdano i dobro. Putin se i sam cijepio kako bi ohrabrio sunarodnjake.

Valja naglasiti da je agencija koja je provela istraživanje bila ciljana zakonom protiv stranog utjecaja zbog navodnog financiranja izvan Rusije. Istovremeno, u prilog im ide što postoje već 35 godina, a njihova istraživanja smatraju se respektabilnim u znanstvenim krugovima izvan Rusije. Tvrde da su primali manje od 4% stranih ulaganja, a nakon 2013. su navodno ukinuli takva financiranja.

No, i službena brojka procijepljenih, ranija manja istraživanja i svjedočenja zdravstvenih radnika govore o nevoljkosti većine ruskog stanovništva da se cijepi.

 





Komentari

komentar

You may also like