Istraživanje: ‘Rusija je od početka invazije zaradila 66 milijardi dolara na izvozu fosilnih goriva’

Rusija je zaradila 66 milijardi dolara od izvoza fosilnih goriva otkako je napala Ukrajinu, a Europska unije i dalje je njezin najveći kupac, pokazuje studija. Zabilježeni profit dolazi od porasta cijena robe unatoč oštrim sankcijama. Europska unija uvezla je 71 posto ruskih fosilnih goriva u vrijednosti od 46 milijardi dolara putem pošiljki i plinovoda, pokazalo je izvješće Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA), a prenosi Business Insider.

Njemačka je bila najveći uvoznik – primala je narudžbe u vrijednosti od 9,6 milijardi dolara. Italija, Kina, Nizozemska, Turska i Francuska bili su sljedeći najveći kupci, pokazala je studija. Uz to, istraživanje naglašava kako je Rusija nastavila imati koristi od izvoza energije, ključnog izvora prihoda za gospodarstvo, unatoč tome što su je zapadne zemlje krenule sankcionirati zbog agresije u Ukrajini.

Dok su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo uvele zabranu uvoza ruske energije, Europska unija do sada je pristala zabraniti samo ruski ugljen. Budući da ovi potezi imaju izravan učinak na globalno energetsko tržište, cijene nafte i plina su skočile zbog dvostrukih prijetnji u vidu manje opskrbe i smanjenja obujma uvoza.

Neke zemlje pokušale su se “samosankcionirati” izbjegavanjem uvoza ruskih fosilnih goriva. Inozemne isporuke nafte iz Rusije pale su za 20 posto u prva tri tjedna travnja u odnosu na razdoblje prije invazije, pokazuju podaci CREA-e. No, gospodarstvo je uspjelo nadoknaditi manji obujam višim cijenama, što znači da su mu se, unatoč ograničenjima na izvoz, prihodi gotovo udvostručili u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci o trgovini također su pokazali da se Rusija bori s preusmjeravanjem tereta koji je izvorno namijenjen europskim kupcima. Wall Street Journal je nedavno izvijestio da je više od 11,1 milijuna barela koji su napuštali Rusiju ukrcano na teretne brodove s nepoznatim odredištima. U međuvremenu, EU se bori da se otrese svoje ovisnosti o ruskom uvozu — osobito plinu. Brojke pokazuju da je blok pokušao smanjiti ruske isporuke, budući da podaci koje je prikupio trust mozgova (think tank) Breugel pokazuju da je uvoz ruskog plina u Europsku uniju bio 26% manji u prvom tjednu travnja nego u istom razdoblju 2021. godine.

No, čini se da ruskog predsjednika Vladimira Putina ne zabrinjava europska zabrana uvoza energije kao što bi čelnici EU-a možda očekivali od njega. “Takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da se neće moći snaći bez ruskih energetskih resursa, uključujući, na primjer, bez prirodnog plina”, rekao je na televizijskom sastanku vlade 14. travnja, prenosi Reuters.
CREA je priopćila da je izvoz fosilnih goriva pomogao financiranju Putinovog rata protiv Ukrajine. Preporučuju zamjenu uvoza ruskog fosilnog goriva čistom energijom. “Izvoz fosilnih goriva ključni je pokretač ruskog vojnog jačanja i brutalne agresije na Ukrajinu”, navodi se u izvješću.

“EU i mnoge europske zemlje već su najavile ambiciozne nove ciljeve, politike i mjere za čistu energiju i energetsku učinkovitost – one će osigurati zamjenu za uvoz iz Rusije u sljedećih nekoliko godina. Ali uvoz se sada mora zaustaviti”, navodi se u objavi na Twitteru.

Komentari

komentar

You may also like