Istraživanje: U svijetu raste broj nuklearnih bombi odmah spremnih za uporabu

Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) objavio je godišnje izvješće o stanju nuklearnog naoružanja u svijetu. Trend je zabrinjavajuć.

SAD, Rusija, UK, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja zajedno su početkom 2021. posjedovali 13 080 nuklearnih bojevih glava što je pad od 320 u odnosu na prethodnu godinu.

No, unutar statistike o cjelokupnom broju bojevih glava se ubrajaju i glave koje su “umirovljene” i čeka ih skorašnje onesposobljavanje. Ako se ne računaju “umirovljene” bombe, tada je broj funkcionalnih bombi porastao od 9380 na 9620 u godinu dana.

Istodobno, broj operativnih prijenosnih bombi spremnih za upotrebu je porastao od 3720 na 3825. To su bojeve glave već montirane na projektile.

U izvješću se navodi kako Rusija i SAD zajedno posjeduju više od 90% nuklearnog naoružanja svijeta. Arsenal obje države je porastao za 50 novih prijenosnih i spremih za upotrebu bojevih glava u zadnjih godinu dana. Iz SIPRI ističu kako se posebno brzo modernizira arsenal Indije, Kine i Pakistana. Iz UK su neskriveno najavili da planiraju obnoviti zalihe.

Na kraju izvješća zaključuju da je gotov trend smanjenja nuklearnog naoružanja nakon završetka Hladnog rata. Iako je krajem veljače obnovljen sporazum New START između Rusije i SAD-a kojim se ograničava naoružanje do 2026., brojke govore da sve nuklearne sile ulažu u nove i modernije bombe brže nego je to bio slučaj zadnjih nekoliko godina.





Komentari

komentar

You may also like