Istražni odbor iznosi četiri optužna prijedloga protiv Trumpa

Američki istražni odbor koji se oformio u okviru Kongresa upravo završava sa zaključcima istrage protiv Donalda Trumpa i njegove uloge u napadima na Kapitolu, kada su stotine pristaša Donalda Trumpa upale u Kongres, prenosi CNN.

Odbor predvođen članovima Demokratske stranke je jednoglasno preporučio podizanje kaznene prijave protiv bivšeg predsjednika Trumpa. Optužbe su ozbiljne. Predlažu da ga se optuži za ometanje službenog postupka izbora, zavjeru protiv države, poticanje i pomaganje pobune te za lažni iskaz federalnoj vladi.

Međutim, važno je napomenuti da to ne znači da će on biti službeno optužen za prijestup jer o tome odlučuje Ministarstvo pravosuđa SAD-a. Istražni odbor predvođen demokratima samo će preporučiti da ministarstvo pravosuđa podigne optužnice. Očekuje se da će devet panelista u odboru također odobriti konačno izvješće od osam poglavlja i predati ga ministarstvu pravosuđa nakon 18 mjeseci rada.

Zaključci su da je Trump širio lažne tvrdnje o izbornoj prijevari. Da je i prije izbora bivši predsjednik planirao proglasiti pobjedu bez obzira na rezultate. Tvrde da je “lažnim predstavljanjem” prikupio stotine milijuna dolara. Trump je iznosio tvrdnje o izbornoj prijevari čak i nakon što su mu suradnici rekli da su lažne, tvrde. Članovi odbora zaključuju da je Trump bio unaprijed upozoren od strane dužnosnika Bijele kuće na mogućnost nereda taj dan i da je unatoč tome svejedno “potpirivao” nerede. Optužbe idu dalje: tvrde da je zbog laži bivšeg predsjednika nekoliko političara bilo ugroženo i da su zaprimali prijetnje smrću.

Donald Trump je cijeli ovaj odbor nazvao “prijevarom”, a republikanski zastupnik Andy Biggs je preko Twittera napisao da će ovaj obor postati “nebitan već za nekoliko dana”, te da je riječ o trošenju novca poreznih obveznika na holivudski način.

Komentari

komentar





You may also like