ISW: Kremlj planira napad ‘pod lažnom zastavom’ na rusko tlo kako bi dobio potporu javnosti

Rusija planira izvesti napad pod “lažnom zastavom” na vlastitom teritoriju kako bi ojačala javnu potporu svom ratu u Ukrajini, prema Institutu za proučavanje rata (ISW), prenosi Newsweek.

Izvješće ISW-a objavljeno u utorak navečer pokazalo je da Kremlj priprema pozornicu za lažnu ukrajinsku invaziju na južnu rusku regiju Belgorod, koja graniči s Ukrajinom u blizini Harkiva. Think tank je sugerirao da bi “apsurdne” tvrdnje o ukrajinskoj invaziji koje guraju “kremaljski propagandisti” mogle poslužiti za dobivanje potpore javnosti i umiriti “rusku proratnu nacionalističku zajednicu”.

“Čini se da Kremlj postavlja informacijske uvjete za napad pod lažnom zastavom u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, vjerojatno u pokušaju da povrati potporu javnosti za rat u Ukrajini”, navodi se u izvješću ISW-a. “Ruske tvrdnje o neizbježnom ukrajinskom napadu na Belgorodsku oblast su apsurdne i imaju samo za cilj prestrašiti javnost da podrži rat.” “Ukrajina nema strateški interes za invaziju na Rusiju niti sposobnost da to učini u takvoj mjeri”, nastavlja se. “Ove smiješne spekulacije o fantastičnoj ukrajinskoj invaziji na Rusiju također mogu biti dio nastojanja Kremlja da prizna i umiri rusku proratnu nacionalističku zajednicu.”

ISW navodi da se napad pod lažnom zastavom može koristiti posebno za povećanje javne potpore pokušaju ponovnog preuzimanja prethodno okupiranih teritorija. Ukrajinski protunapadi uspješno su oslobodili značajan dio teritorija za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdio da ga je anektirao krajem rujna. U izvješću se dodaje da “među ruskim stanovnicima opada podrška besmislenoj ruskoj invaziji”, posebno zbog Putinovih napora za mobilizaciju i ponovljenih ruskih “vojnih neuspjeha” tijekom rata.

Iako nema dokaza koji bi sugerirali da ukrajinska vojska ima bilo kakve planove za izravnu invaziju na ruski teritorij, zabilježeno je nekoliko incidenata granatiranja unutar Rusije u područjima blizu ukrajinske granice. Belgorod su nekoliko puta potresle eksplozije, što je dovelo do više ozlijeđenih i smrtnih slučajeva. Dok je Rusija za eksplozije okrivila granatiranje iz Ukrajine, Kijev nije izričito preuzeo odgovornost. Međutim, Ukrajina je eksplozije opisala kao “karmu” za rusku agresiju, navodi Reuters.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov izjavio je u utorak da je ukrajinsko granatiranje u regionalnim selima Shebekino i Staroselye ubilo troje ljudi, prenosi agencija France Presse. Gladkov je u ponedjeljak rekao ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass da Rusija “pojačava granice” u tom području još od travnja.

U izvješću ISW-a od ponedjeljka također se navodi da Rusija planira pokrenuti napade pod lažnom zastavom na kritičnu infrastrukturu u Bjelorusiji kao dio ‘očajničkog pokušaja’ da prisili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se pridruži ratu. ISW je pretpostavio da Rusija “vjerojatno neće uspjeti izvršiti pritisak na bjelorusku vojsku da uđe u rat u Ukrajini”. Newsweek je zatražio komentar od ruskog Ministarstva obrane.

Pola Moldavije bez struje nakon ruskih napada na Ukrajinu

 

 

Komentari

komentar

You may also like