ISW: Ofenziva skupine Wagner u Bahmutu ‘bliži se kulminaciji’

Institut za proučavanje rata (ISW), think tank sa sjedištem u Washingtonu, objavio je da se čini kako se ofenziva skupine Wagner u bitci za Bahmut bliži kulminaciji, prenosi Newsweek.

Prošli tjedan ISW je procijenio da se čini da borci koje je ruski biznismen Jevgenij Prigožin angažirao za svoju paravojnu postrojbu prave “taktičku pauzu” u svojoj višemjesečnoj ofenzivi za zauzimanje grada. U četvrtak je ISW objavio da se čini da se ofenziva skupine bliži kulminaciji – vojnom izrazu koji označava točku u kojoj je postrojba prenapregnuta ili iscrpljena da nastavi svoje napredovanje.

Bahmut, mali industrijski grad u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, bio je poprište nekih od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju prije više od godinu dana. Prigožinovi borci predvodili su konvencionalne trupe u ofenzivi, ali čini se da skupina sada igra manje istaknutu ulogu u operacijama oko grada, usred sve većih trzavica s ruskim ministarstvom obrane.

ISW je u svojoj posljednjoj procjeni sukoba naveo da relativno sporiji tempo ruskih napada na i oko Bahmuta 16. ožujka, zajedno s relativno manjim brojem ruskih tvrdnji o napretku u ovom području, podupire procjenu think tanka od 15. ožujka da se ofenziva skupine Wagner na Bahmut vjerojatno bliži kulminaciji. U srijedu je think tank primijetio da su ukrajinski vojni izvori primijetili “izrazito smanjen broj napada” u i oko grada, osobito tijekom posljednjih nekoliko dana.

ISW je u srijedu objavio da nedavni dobici sjeverno od industrijskog grada sugeriraju da će gubici u ljudstvu, topništvu i opremi vjerojatno ograničiti sposobnost skupine Wagner da dovrši blisko okruženje Bahmuta ili da osvoji znatan teritorij u borbama za urbana područja. “Zauzimanje Zalizianske i drugih sličnih malih gradova sjeverno od Bahmuta i istočno od autoceste E40 vrlo je malo vjerojatno da će povećati sposobnost skupine Wagner da zauzme sam Bahmut ili ostvari druge operativno značajne dobitke”, stoji u izvješću. “Stoga je vjerojatno da se Wagnerova ofenziva na Bahmut sve više približava kulminaciji.”

Sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga oko Bahmuta postaju sve žešći dok Moskva pokušava osigurati svoju prvu veliku pobjedu na bojnom polju od ljeta 2022. Ukrajinske Snage za specijalne operacije objavile su u petak u Telegramu da su u proteklih nekoliko dana eliminirale najmanje jednu četu ruskih vojnika i uništile bespilotnu letjelicu Orlan-10. Glavni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni rekao je da je operacija u Bahmutu ključna za stabilnost obrane cijele fronte.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, također je istaknuo važnost ostanka Bahmuta pod ukrajinskom kontrolom. Kazao je za Newsweek 17. veljače da je Bahmut “živi zid koji nam omogućuje da pripremimo naše trupe za deokupaciju”—što implicira da bi uspješna obrana grada mogla dovesti Ukrajince u poziciju da pokrenu protuofenzivu. Bahmut također ima “ogromnu simboličku vrijednost” za Rusiju, dodao je Geraščenko. Tamo je trenutno najsloženija situacija, ali naši branitelji čvrsto stoje i izvršavaju svoje borbene zadaće.

Ukrajina smijenila zapovjednika koji je za američki medij progovorio o teškoćama u Bahmutu

 

Komentari

komentar

You may also like