ISW: Prekid vatre više odgovara ruskoj vojsci zbog nekoliko razloga

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) piše kako je najava ruskog predsjednika Vladimira Putina da će ruske snage uspostaviti 36-satno primirje između 6. i 7. siječnja u povodu ruskog pravoslavnog Božića vjerojatno informativna operacija s namjerom da nanese štetu ugledu Ukrajine. Putin je naložio ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu da započne prekid vatre od 6. siječnja 12:00 do 7. siječnja u ponoć duž “cijele linije kontakta između strana u Ukrajini” i pozvao Ukrajinu da prihvati prekid vatre kako bi se omogućio “velikom broju građana pravoslavaca” za prisustvovanje službama na dan ruskog pravoslavnog Božića.

Putinova objava bila je tobože odgovor na apel moskovskog patrijarha Kirila (poglavara Ruske pravoslavne crkve) za privremenim prekidom vatre u poštivanju Badnjaka i Božića. Ukrajinski i zapadni dužnosnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, odmah su istaknuli licemjerje objave primirja i naglasili da su ruske snage nastavile s napadima na ukrajinsku vojnu i civilnu infrastrukturu 25. prosinca.

Putin možda također nastojati osigurati 36-satnu stanku za ruske trupe kako bi im omogućio odmor, oporavak i preorijentaciju za ponovno pokretanje ofenzivnih operacija u ključnim sektorima fronte. Takva stanka bi nesrazmjerno pogodovala ruskim trupama i počela lišavati Ukrajinu inicijative na bojnom polju. Putin ne može razumno očekivati ​​da će Ukrajina ispuniti uvjete ovog iznenada proglašenog prekida vatre i možda je pozvao na primirje kako bi opisao Ukrajinu kao nepopustljivu i nespremnu da poduzme potrebne korake prema pregovorima. Ovo je namjerna informacijska taktika koju je Rusija već koristila, piše američki ISW.

Za organizaciju i provedbu prekida vatre također je potrebno vrijeme. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov specifično je rekao 14. prosinca da Rusija nema planove za prekid vatre za ruski pravoslavni Božić, tako da je Putinova objava od 5. siječnja bila iznenađujuća. Datum ruskog pravoslavnog Božića je dobro poznat, pa da je Putin ozbiljno razmišljao o vjerski motiviranom prekidu vatre, imao je dovoljno vremena za pripremu i najavu. Objava primirja u roku od 24 sata od kada bi trebalo stupiti na snagu sugerira da je najavljeno s namjerom da se ukrajinske snage koje se nastavljaju boriti tijekom cijelog vremenskog okvira prekida vatre okarakteriziraju kao nespremne raditi na miru.

Putinovo opisivanje primirja na vjerskoj osnovi dodatno pojačava još jednu “dvostruku rusku informacijsku operaciju koja uokviruje Ukrajinu kao aktera koji suzbija vjerske slobode i pozicionira Putina kao istinskog zaštitnika pravoslavlja. Kremlj je već počinjao rasprave o istočnom pravoslavnom kršćanstvu kako bi optužio Kijev za ugnjetavanje vjerskih sloboda u Ukrajini. Ruski izvori nedavno su otkrili racije koje je provela Ukrajinska državna sigurnosna služba (SBU) protiv ruskih pravoslavnih samostana i članova svećenstva te ukrajinske sankcije protiv elemenata Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije povezanih s Kremljem.

No, ukrajinski SBU je tvrdio da su racije bile usmjerene na prokremaljske elemente Ruske pravoslavne crkve koji su materijalno, politički i duhovno poduprli rusku agresiju na Ukrajinu. Putin i drugi ruski dužnosnici često su rat u Ukrajini opisali kao vjerski rat protiv “sotonskih” i “fanatičnih” elemenata ukrajinskog društva koji nastoje potkopati tradicionalne vjerske vrijednosti i moral. Putinov predloženi prekid vatre podržava “ruske informacijske operacije da Rusija vodi sveti rat protiv nemoralnog ukrajinskog društva i njegovih sekularnih zapadnih nadzornika”, piše ISW.





Nekoliko istaknutih ruskih vojnih blogera naglasilo je da ruski vojnici uopće ne žele prekid vatre i napomenulo da je to beskoristan trik za koji je malo vjerojatno da će uopće uspjeti.

Nekoliko istaknutih ruskih vojnih blogera naglasilo je da ruski vojnici uopće ne žele prekid vatre i napomenulo da je to beskoristan trik za koji je malo vjerojatno da će uopće uspjeti.

Komentari

komentar





You may also like