ISW: Ruska vojska planira uništiti branu u Novoj Kahovki i za to optužiti Ukrajinu

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) jutros je objavio da se Rusi vjerojatno spremaju za tzv. “false flag” napad na hidroelektranu Kahovka kod grada Hersona.

ISW u svom najnovijem izvješću navodi da Moskva vjerojatno vjeruje da bi “rušenje brane moglo pokriti njihovo povlačenje s desne obale rijeke Dnjepar, ali i spriječiti ili usporiti ukrajinsko napredovanje preko rijeke”. Za napad planira optužiti ukrajinske snage, navodi ISW. Ruske vlasti jučer su ustvrdile da su “dobile informaciju da Kijev planira napasti branu i izazvati razarajuću poplavu” kod Hersona.

“Ruske vlasti vjerojatno koriste takva upozorenja o navodnom ukrajinskom napadu na hidroelektranu Kakovka kako bi stvorile uvjete u kojima ruske snage mogu oštetiti branu i potom okriviti Ukrajince za svu posljedičnu štetu i gubitke života, a u isto vrijeme koristiti poplavu kako bi prikrile povlačenje ruskih snaga u smjeru juga. Kremlj bi mogao iskoristiti takav ‘false flag’ napad kako bi zasjenio vijest o trećem ponižavajućem porazu ruskih snaga, ovaj put u zapadnom dijelu regije Herson. Takav napad bi također omogućio širenje lažnih informacija kojima opisuju Ukrajinu kao terorističku državu koja namjerno cilja civile”, navodi se u priopćenju.

Američki institut također piše da su izjave ruskih dužnosnika Surovikina i Saldova o povlačenju civila zapravo pokušaji postavljanja informacijskih uvjeta za potpuno rusko povlačenje preko rijeke Dnjepar, čime bi se grad Herson i drugi značajan teritorij u Hersonskoj oblasti prepustio Ukrajini. “Ruski vojni čelnici očito su naučili iz prethodnih informacijskih i operativnih neuspjeha tijekom nedavne ukrajinske protuofenzive u Harkovskoj oblasti i stoga vjerojatno pokušavaju ublažiti informacijske i operativne posljedice neuspjeha u obrani od još jednog uspješnog ukrajinskog napredovanja. Saldova najava masovnog povlačenja sa zapadne obale rijeke Dnjepar vjerojatno je djelomično namijenjena evakuaciji ruskih okupacijskih dužnosnika, kolaboracionista i drugih okupacijskih organa u iščekivanju neposrednog ukrajinskog napredovanja”, pišu analitičari iz Washingtona.

Komentari

komentar





You may also like