ISW: Ruske snage počele novu veliku ofenzivu u Ukrajini

Ruske snage ponovno su preuzele inicijativu u Ukrajini i započele svoju sljedeću veliku ofenzivu u Luganskoj oblasti, navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW), sa sjedištem u Washingtonu, u najnovijem analitičkom pregledu, objavljenom na večer 8. veljače.

Ruske snage ponovno su preuzele inicijativu u Ukrajini i započele svoju sljedeću veliku ofenzivu u Luganskoj oblasti (rus. LNR, op.GN.).

Dinamika ruskih operacija duž linije Svatovo-Kreminna (Kremenaja, rus.) u zapadnoj Luganskoj oblasti značajno se povećala tijekom prošloga tjedna, a ruski izvori naširoko izvještavaju da konvencionalne ruske trupe napadaju ukrajinske obrambene linije i neznatno napreduju duž granice Harkovsko-Luganske oblasti, posebno sjeverozapadno od Svatova kod Kupjanska i zapadno od Kreminne.

Geolocirane borbene snimke potvrdile su ruske uspjehe u području Dvorichne sjeverozapadno od Svatova. Dodatno se čini da je rusko vojno zapovjedništvo u potpunosti angažiralo elemente nekoliko konvencionalnih divizija u odlučujućim ofenzivnim operacijama duž linije Svatove-Kreminna, kao što je ISW ranije izvijestio – navodi se u njihovom najnovijem analitičkom izvješću.

Postrojbe nekoliko bojni 144. i 3. motorizirane streljačke divizije, bojne 90. tenkovske divizije, uz potporu 76. zračno-desantne divizije i “neidentificiranih” jedinica ruskog Južnog vojnog okruga, napreduju duž cijele linije Svatovo-Kremennaya.

Prema američkim promatračima, sudjelovanje značajnih jedinica najmanje tri velike divizije Oružanih snaga Ruske Federacije u ofenzivnim operacijama u navedenom smjeru ukazuje da je ruska ofenziva započela, “čak i ako ukrajinske snage još ne dopuštaju neprijatelju postizanje značajnih rezultata.”





Istodobno, ISW smatra da ofenziva ruske vojske vjerojatno još nije dostigla svouj punu dinamiku, budući da još nije aktivirana 2. motostreljačka divizija, koja je u siječnju prebačena u LNR iz Bjelorusije.

Ruski pak izvori govore o velikim gubicima na strani ukrajinske vojske na bojišnicama u Donbasu, kao i o padu njihovog morala na području harkovsko-luganske zone vojnih operacija. Posebno naglašavaju težak položaj ukrajinskih snaga u Bahmutu kojem prijeti tzv. operativno okruženje i presijecanje posljednje magistralne prometnice koja ga povezuje s Slavjanskom.

Ruske snage u Bahmutu su počele primjenjivati nove prijenosne sustave za elektroničko ratovanje (EW) koji navodno masovno neutraliziraju ukrajinske dronove i sprječavaju učinkovitu logistiku -navode ruski vojni analitičari.





 

Komentari

komentar

You may also like