ISW: Wagnerovci su probili ukrajinske linije u istočnom dijelu grada Bahmuta

Ruska grupa plaćenika Wagner probila je ukrajinske linije kako bi preuzela kontrolu nad istočnim dijelom grada Bahmuta, prema procjeni Instituta za proučavanje rata (ISW).

Citirajući ruske izvore, ISW, američki think tank, piše u svom dnevnom ažuriranju rata da su ruske trupe u utorak napredovale unutar Bahmuta u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas. Pišu kako napredak nije velik, ali je ipak napredak poslije tjedana zastoja.  Čini se da je Rusija značajan dio svog oružja i vojnika usmjerila baš u zauzimanje tog grada. Prošlog tjedna je Zelenski rekao da je Bahmut potpuno uništen i da su od njega ostale samo ruševine.

Jučer su plaćenici Wagnera probile ukrajinske obrambene linije u istočnom dijelu Bahmuta i uspostavile potpunu kontrolu nad vinarijom Bahmut Champagne i poduzećem Siniat, objavio je ISW pozivajući se na proruski Telegram kanal Rybar. Rybar je u utorak izvijestio da ruske jurišne skupine također napreduju prema sjeveroistoku Bahmuta, dok zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga provodi “hitnu rotaciju osoblja za održavanje borbene sposobnosti”.

Ruski vojni blogeri milblogeri također tvrde da ruske trupe napreduju niz nekoliko ulica u jugoistočnom i istočnom sektoru Bahmuta. U međuvremenu, ukrajinski Glavni stožer tvrdi ukrajinske trupe nastavljaju odbijati ruske napade sjeveroistočno od Bakhmuta u blizini Verhnokamianska, Soledara, Jakovlivke i Bahmutska i južno od Bahmuta u blizini Klisčivke, Kurdiumivke i Majorska.

ISW je također citirao ruskog novinara Semjona Pegova. U utorak je izvijestio da su ruske trupe uspostavile kontrolu nad 90 posto Opjatne, koje se nalazi 3 km južno od Bahmuta. “Ruski izvori nastavljaju naglašavati velike ukrajinske gubitke i tvrde da se ukrajinske trupe rotiraju ili potpuno povlače iz dijelova Bahmuta”, piše ISW.

Komentari

komentar





You may also like