Italija dogovorila nove isporuke plina iz Alžira

Italija je dogovorila nove isporuke plina iz Alžira u nastojanju da svoje potrebe za energentima namiri od raznih dobavljača kako ne bi ovisila o ruskom plinu koji je svakog dana sve upitniji izvor za Italiju. Rusija je prije isporučivala Italiji 29 milijardi kubičnih metara plina na godinu. “Zadnjih mjeseci Alžir je postao glavni dobavljač za našu zemlju”, rekao je premijer Mario Draghi u Alžiru nakon sastanka ministara dviju vlada, prenosi dpa.

Alžir je sada obećao dodatne četiri milijarde kubičnih metara uz ranije dogovorenu 21 milijardu kubičnih metara plina na godinu. Alžirski plin isporučuje se preko plinovoda Transmed, koji ide preko Sredozemlja do Sicilije. Italija je, među ostalim dobavljačima, sklopila sporazume o isporuci plina s Katarom i Azerbajdžanom. Plin nije jedino pitanje koje je bilo predmet razgovora Italije i Alžira. Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem 15 drugih sporazuma s Italijom u području obnovljive energije i borbe protiv korupcije.

Početkom mjeseca je bavarski premijer Markus Soeder naveo Italiju kao dobar primjer potrage za alternativnim izvorima plina, a uz to je poručio da njegova zemlja Njemačka ne čini dovoljno po tom pitanju.

Komentari

komentar

You may also like