Italija i Japan osnažuju vojnu suradnju

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi izjavio je da su se on i njegov talijanski kolega Lorenzo Guerini u utorak složili da osnaže vojnu suradnju. Japan širi sigurnosne veze s Europom zbog zabrinutosti oko ruske invazije na Ukrajinu i njezinog utjecaja na Aziju. Kishi je rekao novinarima kako su on i talijanski ministar obrane razgovarali o mogućem proširenju zajedničkih vojnih vježbi i razvoju obrambene tehnologije, izvještava AP.

Guerini, koji je u posjetu Tokiju, posebno je izrazio interes za moguće talijansko sudjelovanje u japanskom borbenom zrakoplovu sljedeće generacije F-X, rekao je Kishi, odbivši precizirati. Bio bi to prvi japanski borbeni zrakoplov domaće proizvodnje u 40 godina.

Japan i UK dogovorili su se da će zajednički razviti budući demonstracijski borbeni avion i istražiti druge tehnologije i podsustave borbe u zraku. Projekt uključuje Mitsubishi Heavy Industries i IHI u Japanu te Rolls-Royce i BAE Systems u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dvojica ministara složili su se da ruska invazija na Ukrajinu potkopava temelje međunarodnog poretka, ne samo u Europi nego i u Aziji, te da je “apsolutno nedopustiva.”

“Složili smo se oko važnosti da se zemlje koje dijele temeljne vrijednosti, kao što su Japan i Italija, drže zajedno i djeluju odlučno”, rekao je Kishi.

Kishi je dodao da Japan visoko cijeni interes Italije i uključenost u Indo-Pacifik, gdje snažna kineska vojna aktivnost podiže napetosti.





Japan je posljednjih godina značajno proširio sigurnosne razgovore i zajedničke vježbe sa SAD-om i drugim partnerima u azijsko-pacifičkoj regiji i Europi.  Zajednička im je zabrinutost zbog kineske tvrdnje o svojim teritorijalnim pretenzijama u regiji, koja ima neke od najprometnijih pomorskih putova na svijetu .

Japan nije članica NATO-a, ali je ojačao svoje partnerstvo s tim vojnim savezom. Poslali su ministra vanjskih poslova Yoshimasu Hayashija da se pridruži sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a ranije ovog mjeseca kako bi razgovarali o Ukrajini.

Japan je posebno zabrinut zbog aktivnosti kineske vojske i obalne straže u Istočnom kineskom moru u blizini otoka Senkaku pod japanskom kontrolom, na koje Kina također polaže pravo i naziva Diaoyu.





Kina, Filipini, Vijetnam, Tajvan, Malezija i Brunej desetljećima su zaključani u napetom teritorijalnom sukobu u Južnom kineskom moru. Kina brani svoje aktivnosti pod izlikom teritorijalnog ujedinjenja.

Komentari

komentar

You may also like