“Italija je sekularna država”- talijanski premijer o vatikanskoj kritici zakona o LGBT

Vatikan je talijanskoj vladi predao formalno pismu u kojem kritizira prijedlog zakona o dodatnoj zaštiti LGBT.  Prema nacrtu zakona koji tek treba proći glasanje u parlamentu, njime bi Italija uvela “mjere za borbu i prevenciju diskriminacije i nasilja na temelju spola, roda, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i invaliditeta”- prenosi euronews.

Italija već ima zakone koji posebno kažnjavaju zločine na temelju rase ili vjerske pripadnosti, ali još nema zakon koji se specifično odnosi na spol, rodnu pripadnost i LGBT zajednicu.

Vatikanu smetaju neki dijelovi nacrta zakona za kojeg smatraju da promiče ideologiju. Tvrde da bi novim zakonom Italija ograničila “slobodu izražavanja”. Ipak, najveći strah Vatikana jest da bi i katoličke škole bile primorane obilježavati dan borbe protiv homofobije.

Vatikan upozorava da bi primjena takvog zakona u katoličkim školama i na teritoriju Vatikana ugrozila Lateranske ugovore iz 1929. kojima je uređen odnos između Italije i Svete Stolice i u kojem je Vatikanu zagarantirana neovisnost.

Prilično je neobično da se Vatikan formalno upliće u zakonodavstvo Italije. Već su uručili protestno pismo u ambasadu Italije u Vatikanu zbog zakona o pobačaju.

Premijer Mario Draghi je na kritiku iz Vatikana rekao kako je Italija “sekularna država, a ne vjerska država, pa je parlament slobodan debatirati i donositi zakone”. Ipak, ublažio je retoriku rekavši da “sekularizam nije indiferentan prema stanju religijskih fenomena” te da “naš pravni sustav garantira da zakoni uvijek poštuju ustavne principe i međunarodne dogovore, uključujući i Konkordat s crkvom”- prenosi ANSA.





Komentari

komentar

You may also like