Italija nazvala pogrešnom prognozu Europske komisije

Talijanska koalicijska vlada nije se suglasila s prognozama Europske komisije oko proračunskog deficita Italije. Rim je izjavio kako su te prognoze rezultat „nenadležne“ analize dostavljenih dokumenata, i ponovio, kako neće promijeniti ukupni pokazatelj deficita za 2019. godinu.

„Prognoze Komisije o talijanskom deficitu oštro proturječe s prognozama talijanske vlade“, navodi se u izjavi talijanskog ministra gospodarstva i financija Giovannija Tria. Izvršno tijelo EU napravilo je tehničku pogrešku, „ne sagledavši informacije i objašnjenja dostavljena od strane Italije“, stoji u izjavi. Ta greška „neće utjecati na nastavak konstruktivnog dijaloga s Komisijom“, dodao je Tria.

Ministar je kazao kako talijanska vlada namjerava očuvati ukupni pokazatelj „maksimalnog deficita“ proračuna na razini 2,4% BDP-a za slijedeću godinu.

Međutim, EK očekuje da će taj iznos biti 2,9% BDP-a, kako su pokazale u četvrtak objavljene prognoze.

Podsjećamo: u listopadu je Europska komisija odbila prijedlog talijanskog proračuna za iduću godinu. Negativno mišljenje znači da EK traži od talijanske vlade ponovno razmatranje i dostavu novog proračunskog plana.Prošlog je tjedna Pierre Moscovici, eurokomesar za ekonomska pitanja, izjavio, kako Europska komisija može uvesti sankcije protiv Italije kao krajnju mjeru, ukoliko ne bude postignut sporazum o proračunu te zemlje. Bruxelles, naravno, takav scenarij nastoji izbjeći, kazao je Moscovici i dodao kako Rim još ima vremena do 13. studenog za promjenu proračunskoga plana.

Ukoliko se to ne dogodi, Europska komisija će o tome reagirati na sastanku 21. studenog, kroz objavu kritičkog izvješća o talijanskom dugu, kao prvom koraku disciplinske procedure prema Italiji.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like