Italija planira pristup kineskoj inicijativi „Jedan pojas-jedan put“

Italija planira potpisati memorandum o razumijevanju, kako bi već krajem ožujka postala dio goleme kineske infrastrukturne inicijative „Jedan pojas-jedan put“, a to je naišlo na kritiku od strane SAD-a, navodi The Financial Times.

„Pregovori još nisu okončani, ali će, vjerojatno, biti završeni prije posjeta (kineskog predsjednika Xi Jinpinga)“, navodi FT pozivajući se na talijanskog zamjenika ministra gospodarstva Michelea Geracia.

Sjedinjene Države izjavile su kako ovaj projekt teško može pomoći Italiji u gospodarskom planu, a može dovesti do značajnog gubitka međunarodnog ugleda države (?). „Mi razmatramo „Jedan pojas-jedan put“ kao „inicijativu pokrenutu od Kine za Kinu“, citira FT glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Garretta Marquisa.

Trgovinska i infrastrukturna inicijativa Pekinga „Jedan pojas-jedan put“ namjerava objediniti više od 60 država Azije, Europe, Afrike i regije Bliskog istoka kopnenim i morskim putovima. Osim povećanja trgovine i investicija Kina teži stimuliranju razmjena u sferama poput znanosti, tehnologija, kulture i obrazovanja.

Podsjećamo: u utorak, 5. veljače, Vijeće Europe je usvojilo novi mehanizam za provjere direktnih stranih investicija koje ulaze u EU. Novi sustav, predložen od strane Europske komisije još 2017., počet će s radom u travnju ove godine. Njime se žele zaštititi sigurnost, poredak i strateški interesi EU, izjavila je Europska komisija. Ta shema nadzora predstavlja odgovor na zabrinutost pojedinih članica EU, prije svih Njemačke i Francuske, oko kineskih investicija.
Međutim, Italija u posljednje vrijeme manje koordinira svoje poteze s Europskom komisijom vezano uz strane investicije. Talijanska vlada se nada kako će kineski investitori pomoći u izgradnji infrastrukture. Navodno se Rim zalagao protiv proširenja investicijskih sektora koji bi mogli biti podvrgnuti provjerama.





U linku ispod teksta saznajte više o 5 glavnih projekata inicijative “Jedan pojas, jedan put”

Izrael iznova razmatra sporazum s Kinom o luci Haifa zbog strahova američke vojske





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like