Italija prestrašila tržišta novim pozivima za napuštanje eurozone

Talijanska vlada isprovocirala je nove potrese na financijskim tržištima izjavljujući kako će Rimu biti bolje izvan eurozone, priopćio je CNBC.

Glavni ekonomist stranke „Liga“ Claudio Borghi, koji je na čelu odbora za proračun donjeg doma talijanskog parlamenta, u utorak, 2. listopada, stavio je pod sumnju talijansko članstvo u eurozoni.

„Ja sam uistinu uvjeren kako bi Italija riješila većinu svojih problema ako bi imala svoju valutu“, izjavio je Borgh u svom radijskom intervjuu.

Nakon njegovog komentara vrijednost desetogodišnjih talijanskih državnih obveznica porasla je za 3,40%, dosegnuvši maksimum od ožujka 2014.g.

Talijanski burzovni indeks FTSE MIB do 13:09 sati snizio se za 0,33%.

Gubitke snosi i bankarski sektor. Dionice Banco BPM snizile su se za 0,8%, a dionice UniCredit-a, najveće talijanske banke, izgubile su 0,74% svoje vrijednosti. Vrijednost dionica Intesa Sanpaolo smanjile su se za 0,43%.





Nakon jačanja tržišne reakcije na spomenutu izjavu Borghija, njegov glasnogovornik morao je izjaviti kako „izlazak iz eurozone ne ulazi u program vlade i ona ne planira to uraditi“, priopćio je Reuters.

Podsjećamo: u petak je primjećena rasprodaja talijanskih dionica, a vrijednost državnih obveznica se povećala, nakon što je vlada usvojila plan značajnog povećanja proračunskog deficita za slijedeću godinu.

U četvrtak na veče, gotovo 6 mjeseci nakon dolaska na vlast, koalicijska vlada napokon je usuglasila ključne elemente svog prvog proračuna. U prijedlog proračuna za 2019.g. uključen je deficit u iznosu od 2,4% BDP-a, što je tri puta više nego je bilo planirano od strane prethodne vlade.





„Pokret 5 zvijezda“ i „Liga“ formirali su vladajuću koaliciju, želeći povećati rashode i, posljedično, dug. Talijanski državni dug iznosi oko 130% BDP-a i drugi je po veličini u eurozoni. U slučaju povećanja državnih rashoda pojavit će se prijetnja talijanskog kršenja proračunskih pravila Europske unije. Ta pravila o financijskoj odgovornosti EU zabranjuju državama proračunski deficit veći od 3% BDP-a.

Pojedini europski ministri financija i političari, u intervjuu za CNBC izrazili su svoju zabrinutost glede talijanskog povećanja rashoda, ali još uvijek očekuju detalje proračuna za iduću godinu. Zabrinutost je izrazio nizozemski ministar financija, ali i europski komesar za ekonomiju i financije Pier Moskowitz, koji je izjavio, kako pokazatelj deficita od 2,4% BDP-a predstavlja „vrlo značajno odstupanje od onoga što je bilo dogovoreno ranije“. Izjavio je kako „talijanska vlada Talijanima mora reći istinu, da rast državnih rashoda može (vladu) učiniti popularnijom, ali tko će za to u konačnici platiti“?

Luigi di Maio, jedan od potpredsjednika vlade i vođa „Pokreta 5 zvijezda“, optužio je EU za „tržišni terorizam“.

Italija do 15. listopada mora završiti prijedlog proračuna za 2019.g. i dostaviti ga Europskoj komisiji na pregled.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like