Italija: Ustavni sud odlučio da novorođena djeca dobivaju prezimena oba roditelja

Talijanskoj djeci treba dati prezimena oba roditelja, odlučio je ustavni sud, poništavajući tradiciju po kojoj se sva novorođenčad automatski naziva po očevima. Praksa je bila “diskriminirajuća i štetna za identitet” djeteta, navodi se u priopćenju suda i dodaje da bi oba roditelja trebala imati mogućnost biranja prezimena, prenosi The Guardian.

Djeci treba dati prezimena oba roditelja redoslijedom koji odluče roditelji, osim ako se roditelji baš izričito ne slože da njihova djeca uzmu samo jedno prezime, dodaje se u priopćenju suda. Za provedbu novog zakona treba još odobrenje talijanskog parlamenta. Ministrica obitelji Elena Bonetti rekla je u objavi na Facebooku da će vlada u potpunosti podržati parlament u ovom procesu. Također je napisala da roditelji trebaju preuzeti jednaku odgovornost za odgoj djeteta.

Franjo i politički čelnici Italije ranije su izrazili zabrinutost zbog pada nataliteta u zemlji, a visok trošak podizanja djece smatra se jednim od negativnih čimbenika koju uzrokuju taj zabrinjavajući trend.

Komentari

komentar

You may also like