Italija užurbano dogovara dopremanje plina iz Afrike

Italija, treće po veličini gospodarstvo Europske unije, krenula je kampanju ugovaranja uvoza plina u pokušaju da se osigura od potencijalnog gubitak ruskog plina, piše Business Insider.

Talijanski energetski div Eni potpisao je u srijedu sporazum s državnom egipatskom tvrtkom kako bi dopremili plin u Italiju i Europu. Početkom prošlog tjedna talijanski premijer Mario Draghi posjetio je Alžir, gdje je Eni potpisao sporazum o kupnji dodatnog plina od alžirske državne energetske tvrtke Sonatrach do 2024. godine, objavila je talijanska tvrtka u priopćenju za javnost. Potpisano je da će iz Alžira stizati plina ekvivalentno 12% talijanske potrošnje plina 2021., prema Bloombergu. Alžir već opskrbljuje Europu plinom preko tri plinovoda, od kojih jedan ide u Italiju. Druga dva plinovoda povezana su sa Španjolskom.

Također, prošlog podjednaka odvio se sastanka europskih veleposlanika i nigerijske nacionalne naftne tvrtke kojim je nastojalo “ojačati partnerstvo” u energetskom sektoru, objavila je tvrtka prošlog ponedjeljka na Twitteru. Draghi bi ovog tjedna trebao otputovati u središnju i južnu Afriku u pokušaju da ugovori uvoz energije iz Republike Kongo i Angole. Ovi potencijalni dogovori, zajedno s dodatnim količinama prirodnog plina koje je Italija već osigurala iz Alžira, mogli bi zamijeniti više od polovice opskrbe koju Italija dobije iz Rusije već 2023., navodi Bloomberg.

EU je glavni kupac ruske energije. Ranije u travnju, blok je uveo zabranu uvoza ruskog ugljena. Također razmatra embargo na naftu, ali nije spomenuo isključenje prirodnog plina jer je Europa i dalje jako ovisi o plinu iz Rusije. Međutim, u intervjuu objavljenom u nedjelju, Draghi je za Corriere della Sera rekao da se Europa može odviknuti od ruskog uvoza energije kroz diverzifikaciju u vremenskom okviru koji je bio “kraći od onoga što smo zamišljali prije samo mjesec dana”. “Ne želimo više ovisiti o ruskom plinu jer ekonomska ovisnost ne smije postati političko podčinjavanje”, rekao je. “Da bismo se zaštitili, moramo diverzificirati izvore energije i pronaći nove dobavljače”, tvrdi Draghi.

Komentari

komentar
You may also like