Italija zamrznula novu isporuku oružja Kijevu. “Ali potpora ostaje”

Zanimljiva vijest stiže danas iz Rima. Naime, prema pisanju tamošnjeg medija Il Messaggero, Italija je obustavila slanje sljedećeg, šestog paketa vojne pomoći Ukrajini. Taj se medij pri tom poziva na izvore u talijanskoj vladi.

Izvori napominju da je odluka o vojnoj pomoći Ukrajini stavljena na čekanje “samo zato što je prvo potrebno uskladiti se s NATO-om i detaljno razmotriti vojne zahtjeve Ukrajine”.

“Tek tada ćemo shvatiti što Kijevu treba i kakvo oružje možemo isporučiti”, pojašnjeno je u vladinu uredu.

Kako se navodi u tekstu, razgovori između glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga i nedavno izabrane talijanske premijerke Giorgie Meloni, kao i talijanskog ministra obrane Guida Crosetta  bit će ključni za ovu raspravu . Čelnik NATO-a u Rim bi trebao stići sljedećih dana.

Zanimljivo je i to da je prošli tjedan ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba  zatražio od talijanskog kolege Antonija Tajanija sustave protuzračne obrane SAMP-T (naslovna foto)., pri čemu je talijansko Ministarstvo obrane jasno dalo do znanja kako Italija raspolaže s vrlo malo takvih sustava protuzračne obrane.

S obzirom na to priopćenje, u predstojećim razgovorima moglo bi se pokušati tražiti neka druga rješenja tj. izbor drugih sustava za opskrbu Ukrajine, navodi talijanski medij.





U tekstu se također navodi kako Rim nije dovršio ni četvrti i peti paket potpore Kijevu. Njihov konkretni sadržaj ostaje tajan, međutim, prema talijanskim medijima, najnovije pošiljke uključivale su teška oklopna vozila i topništvo velikog kalibra, posebno “od 20 do 30” samohodnih topničkih nosača M109, koje je Italija ranije isporučila Ukrajini.

Komentari

komentar





You may also like