Iz Jemena lansirana balistička raketa na Saudijsku Arabiju

Iranska televizija Press TV objavila je informaciju, prema kojoj je s teritorija Jemena na Saudijsku Arabiju ispaljena balistička raketa. Cilj napada bio je saudijski okrug Jizan na jugo-zapadu zemlje.

Nikakvih informacija o eventualnim žrtvama i razaranju još uvjek nema. Saudijska Arabija ovu informaciju za sada nije komentirala.

Radi se samo o jednom od već nekoliko ranijih napada balističkim raketama na saudijski teritorij od strane jemenskih pobunjenika huta. Saudijska proturaketna obrana je krajem srpnja, u blizini glavnog islamskog svetišta – grada Mekke, uspjela srušiti jednu balističku raketu lansiranu iz Jemena. Prije toga, u svibnju je saudijska PZO uspjela srušiti jednu raketu stotinjak kilometara od glavnog grada Rijada.

Podsjećamo: u Jemenu od 2014.g. traje građanski rat, u kojem, s jedne strane sudjeluju pobunjenici huti iz šijtskog pokreta „Ansar Alla“  i njima pridruženi dijelovi jemenske vojske odani bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, a s druge vladina vojska i pobunjenici odani novom predsjedniku Mansuru Hadiju. Nakon velikih pobjeda prošijtskih snaga i bijega Mansura Hadija u SaudijskuArabiju, ta je zemlja u ožujku 2015. godine pokrenula vojnu kampanju arapske koalicije u Jemenu na strani legalnog predsjednika Hadija. Međutim, rat se neočekivano produžio i kraj mu se još uvjek ne nazire, a glavni grad Sana i sjeverni Jemen još su pod nadzorom pobunjenika huta. U zemlji je sve veći broj poginulih civila ali i ogromna razina razaranja prouzrokovana čestim, neselektivnim bombardiranjem koalicijskih snaga, a siromaštvo i bolesti stanovništva dosežu enormne razmjere.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like