Iz Kosova želi otići čak 76% mladih, a samo ove godine Njemačka primila 200 tisuća zahtjeva za vizu

Tisuće ljudi žele napustiti Kosovo, a nastavi li se dosadašnji trend predaje zahtjeva za vize veleposlanstvima zapadnih zemalja, poglavito Njemačkoj, do kraja godine bi se trećina stanovništva mogla opredijeliti za odlazak.

Prema posljednjem dostupnom istraživanju, iz Kosova želi otići 76 posto mladih u dobi od 16 do 25 godina, te njih 53 posto starih između 26 i 60 godina. “Sudeći po tim brojevima, na Kosovu bi u dogledno vrijeme mogla ostati samo vlast”, ironično primjećuje jedan kosovski novinar za Kosovo Online.

U veleposlanstvu Njemačke u Prištini u posljednja četiri mjeseca predano je gotovo 200 000 zahtjeva za vize, premda to diplomatsko predstavništvo izda tek nešto više od 5000 dozvola godišnje. Njemačku vizu je od početka prosinca 2021. godine tražilo “11 posto stanovništva Kosova”, pišu prištinski mediji na albanskom, navodeći da je tada do kraja ožujka njemačko veleposlanstvo zaprimilo 199 783 zahtjeva za vizu. U ožujku je predano 48 044 zahtjeva, dok ih je u veljači bilo 2000 manje, ali njemačko veleposlanstvo nudi samo 500 do 800 viza mjesečno, što je ukupno oko 5500 viza godišnje.

Njemačke vlasti su prije nekoliko godina uvele privilegije za radnike s Balkana, što je Albancima s Kosova učinilo Njemačku ciljanom destinacijom, piše srbijanski RTS.

Veleposlanstva drugih zapadnih zemalja u Prištini primaju znatno manje zahtjeva, što prištinski mediji ilustriraju podatkom da je švicarsku vizu od studenog 2021. do siječnja 2022. zatražilo 8737 građana Kosova, dok su od studenog do ožujka veleposlanstvu Hrvatske predana 1944 zahtjeva. U Prištini ističu da je intenzitet podnošenja zahtjeva za vize njemačkom veleposlanstvu konstantno visok i ako se trend nastavi, samo za godinu dana bi trećina žitelja mogla “stati u red” ispred veleposlanstava u želji da odu s Kosova.

Sociolozi upozoravaju da su ti podaci “uznemirujući”, a kao glavne čimbenike vide ekonomske razloge i želju za boljim obrazovanjem. Kosovo ima oko 1.8 milijuna stanovnika i jedna je od najnerazvijenijih ekonomija na području Balkana.





Od proglašenja neovisnosti od Srbije 2008. godine vlasti u Prištini opredijeljene su za euroatlantske integracije, imaju uz sebe Sjedinjene Države kao najvećeg saveznika, ali Europska unija Kosovu još nije odobrila viznu liberalizaciju kao jedan od postupnih koraka na europskom putu. Bivši veleposlanik Kosova u Francuskoj Cendrim Gashi drži da je proces vizne liberalizacije za građane Kosova “zaostao zbog politizacije procesa”. Gaši je ranije za prištinski portal Telegrafi rekao kako je “Francuska jedan od zemalja koja i dalje oklijeva u pogledu liberalizacija viza” za Kosovo. “U Francuskoj je prevladala ideja da će, ako se vrata Schengena otvore za građane Kosova, doći do masovne migracije i velikih zahtjeva za azilom“, rekao je Gashi.

Komentari

komentar





You may also like