Iz Moskve tvrde da neće koristiti plinovod “Sjeverni tok 2” kao geopolitički alat

Rusija neće koristiti plinovod “Sjeverni tok 2” u geopolitičke svrhe, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko u intervjuu za TASS, dodajući da će taj projekt ima isključivo gospodarsko značenje za Moskvu.

“Za nas Sjeverni tok 2 ostaje samo gospodarski projekt. Nećemo ga koristiti, kako kažu iz Ukrajine, u bilo kakvim geopolitičkim kalkulacijama. To nam ne treba”, istaknuo je diplomat. Tijekom ovih desetljeća, suradnja Rusije s Europom u plinskom sektoru pokazala je da Moskva nikada nije koristila plin kao instrument za utjecaj na političke procese, rekao je zamjenik ministra.

Rusija će biti spremna iskoristiti sve mogućnosti kako bi zadovoljila europske zahtjeve i nakon što ugovor o tranzitu plina preko Ukrajine istekne 2024. godine, dodao je. “Više puta smo izjavljivali da smo, ako postoji potreba i zahtjev europskih partnera, spremni koristiti ukrajinski transportni sustav plina”, rekao je Rudenko. “Trenutni ugovor istječe 2024. Nakon 2024., sve će naravno ovisiti o količini plina koji će biti potreban našim europskim potrošačima”, dodao je.

Gazprom je izvijestio da je izgradnja Sjevernog toka 2 u potpunosti dovršena ujutro 10. rujna. U međuvremenu je Europska komisija objasnila da će, nakon što njemački regulator primi nacrt odluke o certifikaciji plinovoda, EK uzeti dva mjeseca za vlastiti odgovor na certifikaciju, a taj rok se, po potrebi, može produžiti.

Komentari

komentar
You may also like