Iz SAD-a opovrgli ruskog veleposlanika oko tvrdnji da se izbacuju 24 diplomata

Ruski veleposlanik u SAD-u, Anatolij Antonov u nedjelju je kazao kako 24 ruska diplomata moraju napustiti SAD od 3. rujna jer im se neće produžiti vize. “Skoro svi oni trebaju napustiti državu i neće biti zamijenjeni. Razlog je taj što je Washington naglo postrožio proces izdavanja viza “- kazao je ruski veleposlanik za časopis National Interest, ali nije ulazio u to kakva nesuglasica bi mogla stajati iza odluke Washingtona.

Glasnogovornik Državnog tajništva Ned Price, danas se oglasio povodom navoda Antonova. Tvrdi da “nije točna” informacija da će ruski diplomati morati napustiti zemlju, već da mogu podnijeti zahtjev za produljenje vize i da se takvi zahtjevi razmatraju od slučaja do slučaja. Tvrdi da je to bila i dosadašnja praksa, prenosi Reuters.

No, Antonov tvrdi da se stanje s ambasadama u obje države nije promijenilo na bolje od sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika SAD-a Joea Bidena u Ženevi. Nakon tog sastanka, dogovoreno je da će se ambasadori Rusije i SAD ipak vratiti na svoja mjesta.

“Ruska diplomatska predstavništva u Sjedinjenim Državama i dalje su prisiljena raditi pod neviđenim ograničenjima koja ne samo da ostaju na snazi, već su i pojačana”, rekao je Antonov, a prenosi AP.

“Protjerivanje diplomata se s vremena na vrijeme provodi pod nekim neuvjerljivim izgovorima. Krajem prošle godine je Državno tajništvo jednostrano uvelo trogodišnje ograničenje rada za osoblje Rusije u Sjedinjenim Državama, koje se, koliko nam je poznato, ne primjenjuje ni na jednu drugu zemlju”, rekao je ruski veleposlanik.

Komentari

komentar





You may also like