Iz SAD-a poručili: „Sjeverni tok 2“ nikada neće biti dovršen

Jučer smo na našem portalu izvijestili o nastavku, prije cca godinu dana obustavljenih radova na dovršetku ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama Baltičkog mora, što je objavio operater tog projekta tvrtka Nord Stream 2 AG, naglasivši, kako se radovi izvode u skladu s dobivenim dozvolama njemačkog energetskog regulatora (vidi poveznicu ispod teksta).

Međutim ta vijest, čini se, nije dobro sjela američkim državnim službenicima u Bijeloj kući. Prema navodima ruskih medija, koji se pozivaju na njemačku agenciju DPA, neki od njih tvrde kako unatoč nastavku izgradnje Sjevernog toka 2, ovaj projekt „nikada neće biti završen“.

Konkretno, radi se o izjavi neimenovanog visokog dužnosnika Bijele kuće. Prema njegovim riječima, Rusija nema šanse za dovršetak plinovoda, on nikada neće biti dovršen i nikada neće opskrbljivati Europu ruskim plinom

„Da je Nord Stream 2 mogao dovršiti projekt, već bi to odavno učinili ”, izjavio je neimenovani dužnosnik američke administracije.

Ova je izjava prilično čudna s obzirom da su se radovi na plinovodu očito nastavili usprkos nikad viđenim pritiscima od strane aktualne američke administracije. Osim toga Nord Stream 2 AG jučer je najavio nastavak radova do konačnog dovršetka njemačke dionice tog plinovoda. Nakon toga preostaje veći dio posla – izgradnja dionice u danskim vodama u duljini od 80-ak kilometara (ukupno oko 160 km dviju plinovodnih cijevi).

Iako postoje dozvole i od strane danskog energetskog regulatora – DEA za radove i na toj posljednjoj dionici Sjevernog toka 2, pitanje je hoće li se oni nastaviti prije definitivne službene političke odluke njemačke vlade. Jer čemu radovi ako politika odluči da plinovod neće koristiti? Ali tendencija njemačke vlade vidljiva je svo ovo vrijeme, kao i kroz ovaj potez s davanjem dozvole za dovršetak spomenute dionice. Uostalom, logiku navedenog neimenovanog američkog dužnosnika možemo primijeniti i u suprotnom smjeru tj. možemo “okrenuti pilu naopako” i kazati: „Da je njemačka vlada željela odustati od navedenog projekta, već bi to odavno učinila.“





Pratit ćemo i dalje ovu (geo)političku „sagu“ ili „trakavicu“ koja očito ulazi u završnu fazu s približavanjem kraja mandata aktualnog predsjednika Donalda Trumpa. O ovoj temi Geopolitika News uskoro donosi opširnu analizu.

TOP VIJEST: Počeli završni radovi na plinovodu „Sjeverni tok 2“!





Komentari

komentar

You may also like