Iz SAD-a tvrde da Kambodža nije “transparentna” oko nove kineske pomorske baze

Američki Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) objavio je istraživanje temeljeno na satelitskim snimkama u vezi novih zgrada i ceste u pomorskoj bazi Ream u Kambodži pokazavši da se gradnja nastavlja “usred zabrinutosti da se novi objekti grade kako bi se olakšala kineska vojna prisutnost u Kambodži.”

Izvješće od 12. listopada iz CSIS-a sa sjedištem u Washingtonu pokazalo je da su između kolovoza i rujna, između ostalih promjena, izgrađene tri nove zgrade i nova cesta. Glasnogovornik američkog veleposlanstva u Phnom Penhu, Chad Roedemeier rekao je za VOA da je veleposlanstvo “svjesno vjerodostojnih izvještaja da se značajna izgradnja Narodne Republike Kine nastavlja u pomorskoj bazi Ream”. “Vlada Kambodže nije bila potpuno transparentna u pogledu namjere, prirode i opsega ovog projekta ili uloge vojske NR Kine, što izaziva zabrinutost u vezi s namjeravanom upotrebom pomorskog objekta.”

Američki glasnogovornik rekao je kako je “kambodžanski narod zaslužio znati više o projektu u Reamu i imati riječ u ovoj vrsti vojnog sporazuma, koji ima dugoročne posljedice za njihovu zemlju”, dodajući da “svaka strana vojna prisutnost u Reamu bila bi u suprotnosti s ustavom Kambodže i narušila bi regionalnu sigurnost.”

Kambodžanska vlada kaže da su pomoć i investicije iz Kine potrebne za društveni i gospodarski razvoj. Pomorska baza Ream je okrenuta prema Tajlandskom zaljevu, koji se nalazi uz Južnokinesko more. Pristup Reamu proširio bi regionalni pomorski doseg Pekinga.

Kina je postala najveći donator vojne pomoći Kambodže od 2018. Od tada Kambodža polako okreće leđa dotadašnjem vojnom savezniku SAD-u.

Premijer Kambodže Hun Sen je tijekom sastanka s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem 12. rujna rekao da će Kambodža nastaviti “čvrsto podržavati legitimni stav Kine” po pitanjima koja se tiču kineskih temeljnih interesa, poput Tajvana, Hong Konga i Xinjianga. Sve su to područja u kojima Kina nastoji iskoristiti svoj autoritet i oblikovati javno mišljenje. Na sastanku je Hun Sen rekao da Kina daje 272 milijuna dolara bespovratne pomoći. Prilikom objave naveo je područja u kojima je Peking pomogao Kambodži, poput izgradnje više od 2000 kilometara cesta i sedam velikih mostova preko rijeka Mekong, Tonle Sap i Bassac.





Komentari

komentar

You may also like