Nova pobjeda za kriptovalute: Coinbase platforma izlazi na NASDAQ burzu

Coinbase, najveća američka platforma za trgovanje kriptovalutama pronašla je put do druge najveće svjetske burze NASDAQ. Tako je od danas moguće trgovati dionicama tvrtke Coinbase Global. Procijenjena inicijalna vrijednost tvrtke na burzi je 100 milijardi $, izvještava Fortune. 

Coinbase posluje tako da nudi platformu za brzo trgovanje kriptovalutama. Zarađuje tako da uzima 0,5% provizije na svaku prodaju ili kupovanje. Prihodi u prvom kvartalu 2021. su 1.8 milijardi $ i 9 puta su veći od prihoda u prvom kvartalu 2020. Procjena vrijednosti tvrtke od 100 milijarde na burzi zasniva se na potencijalu i predviđanjima o rastu tvrtke.

Svakako će buduću vrijednost Coinbase-a određivati i budućnost samih kriptovaluta. Za vrijednost kriptovaluta se može svašta reći, ali ne i da je stabilna. Trenutna vrijednost najpoznatije kriptovalute Bitcoin-a je rekordna i iznosi oko 64 000$, no povijest vrijednosti Bitcoina puna je uspona i padova. Tako je npr. početkom 2018. vrijedio oko 15 000$, a krajem iste godine oko 3500$.

Nove kriptovalute pojavljuju se na tjednoj bazi. Mnogi koji tek ulaze u trgovanje doživljavaju kriptovalute kao priliku za špekulaciju i bogaćenje preko noći. Upravo u naglim promjenama vrijednosti vide priliku za brzu zaradu, dok druge investitore ista ta nestabilnost plaši. Neopipljivost kriptovaluta, skoro nemoguće praćenje traga transakcijama, veća neovisnost o bankama i manja centraliziranost- sve su to karatkeristike koje su za neke prednost, a za druge mana.  Zbog skrovitost “traga novca”, kriptovalute se često koriste za ilegalne aktivnosti. Bitcoin ima “špekulativnu vrijednost bez ikakve fundamentalne vrijednost”- izjavila je Isabel Schnabel, članica uprave Europske centralne banke za Der Spiegel. Za očekivati je da bankari nisu oduševljeni kriptovalutama. Ipak, vrijednost tih novih “valuta” i dalje raste, a porastu pomaže i ubrzana digitalizacija kao reakcija na pandemiju.

Komentari

komentar





You may also like