Iz Washingtona tvrde da neće unaprijediti ni normalizirati odnose sa Sirijom

SAD ne planiraju “normalizirati ili unaprijediti” diplomatske odnose s vladom sirijskog predsjednika Bašara al -Assada, a također ne potiču ni druge države da krenu u tom smjeru, rekao je sinoć glasnogovornik Državnog tajništva, piše Reuters.

Komentari o odnosima sa Sirijom su dani kao odgovor pitanja novinara o tome ohrabruje li Washington i podupire približavanje Jordana i Sirije nakon što je Jordan u srijedu u potpunosti otvorio svoj glavni granični prijelaz s nestabilnom Sirijom. Potez je imao za cilj potaknuti gospodarstva obaju zemalja u teškoćama i pojačati poticaj arapskih država na reintegraciju Sirije nakon građanskog rata.

“SAD neće normalizirati niti nadograditi naše diplomatske odnose s Assadovim režimom niti potičemo druge na to, s obzirom na zločine koje je Assadov režim nanio sirijskom narodu”, rekao je glasnogovornik Državnog tajništva. “Assad nije povratio legitimitet u našim očima i nema govora o normaliziranju odnosa u ovom trenutku. ”

Politika Bidenove administracije prema Siriji u velikoj mjeri se fokusirala na stvaranje trajnog poraza Islamske države i pružanje humanitarne pomoći sirijskom narodu. Sjedinjene Američke Države obustavile su svoje diplomatsko prisustvo u Siriji od 2012. godine. Trumpova je administracija u lipnju prošle godine uvela najsnažnije sankcije koje su ikad bile usmjerene protiv Assada i njegovog najužeg kruga kako bi njegovoj vladi uskratili prihode u pokušaju da ih natjeraju da se vrate u pregovore pod vodstvom Ujedinjenih naroda i okonča desetljetni rat u zemlji.

Arapske države prekinule su veze sa Sirijom tijekom građanskog rata, za koji UN kaže da je ubilo najmanje 350 000 ljudi, a arapske države povezane sa SAD-om, uključujući Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate podržale su oporbene skupine koje se bore protiv Assada. Ujedinjeni Arapski Emirati i Sirija obnovili su diplomatske odnose 2018. Egipatski i sirijski ministri vanjskih poslova sastali su se u petak na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku i bio je to prvi sastanak na toj razini nakon otprilike desetljeća.

Dužnosnici Jordana i Libanona, američkih saveznika, ipak su pozvali Washington da ublaži sankcije prema Siriji. Assad je povratio pod kontrolu veći dio Sirije, ali neka područja ostaju izvan njegove kontrole. Turske snage raspoređene su na dijelu sjevera i sjeverozapada, posljednjeg uporišta pobunjenika,dok su američke snage stacionirane na istoku i sjeveroistoku pod kontrolom Kurda.





Komentari

komentar

You may also like