Izabran novi čelnik japanske vladajuće stranke, koje je i budući premijer

Nakon izbora provedenih u vladajućoj japanskoj Liberalno-demokratskoj stranci – LDP, predsjedničko mjesto iste osvojio je bivši japanski ministar vanjskih poslova, 64-godišnji Fumio Kishida, koji će postati i idući premijer Zemlje izlazećeg sunca.

Kishida je, prema rezultatima glasovanja objavljenim u srijedu, 29. rujna, za čelnika stranke izabran u drugom krugu, a dobio je 257 od 427 glasova, objavljeno je na web stranici LDP-a.

Njegov protukandidat, bivši japanski ministar vanjskih poslova i obrane Taro Kono, dobio je 170 glasova. Zauzimanjem čelnog mjesta vladajuće stanke Kishida će uskoro postati novi, 100. premijer zemlje. Zanimljivo je da je Kishida je na izborima pobijedio većinom glasova zastupnika na stranačkom kongresu, iako je Kono imao širu potporu među stranačkim članstvom u regijama.

Osim Konoa i Kishide , na izborima su sudjelovali Sanae Takaichi i Seiko Noda , koji su prethodno obnašali niz ministarskih mjesta, ali u prvom krugu nisu dobili dovoljno glasova i ispali su iz daljnje utrke.

Zasjedanje japanskog parlamenta, na kojem će biti odobrena kandidatura novog šefa vlade, održat će se već 4. listopada, i trebao bi zamijeniti aktualnog premijera Yoshihidea Sugu, koji je na tu dužnost stupio prošle godine nakon iznenadne ostavke bivšeg premijera Shinzoa Abe. Međutim, i sam se, poput svoga prethodnika, odlučio povući i, kako kaže, u ostatku svog mandata posvetiti borbi protiv koronavirusne pandemije.

Fumio Kishida rođen je 1957. u obitelji političara. Njegov djed i otac bili su članov japanskog parlamenta iz Liberalno demokratske partije. Diplomirao je na prestižnom Pravnom fakultetu Sveučilišta Waseda. Godine 1993. prvi je put izabran u donji dom parlamenta iz redova LDP-a.





U razdoblju 2007.-2008. Kishida je bio ministar za Okinavu i sjeverne teritorije (kako se u Japanu zovu južni Kurilski otoci). Od prosinca 2012. do kolovoza 2017. bio je na čelu Ministarstva vanjskih poslova u Abeovom uredu.

Komentari

komentar





You may also like