Izabran novi predsjednik CDU-a i mogući idući njemački kancelar

U njemačkoj su upravo završeni izbori za predsjednika tamošnje najjače političke stranke – Kršćansko-demokratske Unije (CDU).

Premijer savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet i poslovni lobist Friedrich Merz ušli su u drugi krug izbora za novog čelnika CDU-a, nakon što je objavljeno da u prvom krugu glasovanja nitko od trojice kandidata (kandidirao se još i Norbert Röttgen) na stranačkom kongresu koji se po prvi put u povijesti održava posredstvom video-konferencije, nije dobio potrebnu apsolutnu većinu glasova.

Rezultat (prvog kruga) bio je sljedeći: glasovalo je 992 od 1001 delegata, a troje ih je bilo suzdržano. Rezultati za Armina Lafeta, Friedricha Merza i Norberta Röttgena su: Laschet je dobio 380 glasova, Merz 385 glasova, Röttgen 224.

Nakon održanog drugog kruga pobjedu je izborio Armin Laschet.

Ovi izbori uvijek se prate s velikom pozornošću, kako doma tako i u svijetu, jer je nepisano pravilo da predsjednik CDU-a često postaje i savezni kancelar. Laschet bi vrlo lako mogao zamijeniti aktualnu kancelarku Angelu Merkel na jesen ove godine.

 





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like