Izaslanik SAD-a za Afganistan u Dohi: neće se priznati vlada u Kabulu nametnuta silom

S obzirom na pogoršano stanje u Afganistanu u kontekstu povlačenja američkih i NATO snaga, specijalni predstavnik SAD-a za tu zemlju Zalmay Khalilzad otputovao je u glavni grad Katara, Dohu.

Tamo će sudjelovati u pregovorima o stanju u Afganistanu i inzistirati da radikalni talibanski pokret prekine svoju ofanzivu.

O tome je u pisanoj formi izvijestio glasnogovornik State Departmenta Ned Price. Prema njegovim riječima, Khalilzad u Dohu stiže “kako bi pomogao u formuliranju zajedničkog međunarodnog odgovora na brzo pogoršano stanje u Afganistanu“.

„U nekoliko planiranih krugova sastanaka, koji će trajati tri dana, predstavnici zemalja regije i šire, kao i međunarodnih organizacija namjeravaju inzistirati na smanjenju razine nasilja i prekidu vatre, kao i na obvezi da neće priznati vladu koja će biti nametnuta silom”, navodi se u tekstu. “Inzistirat će da talibani zaustave svoju vojnu ofanzivu i pregovaraju o političkoj nagodbi koja je jedini put do stabilnosti i razvoja u Afganistanu”, objavio je Ned Price.

 

Komentari

komentar
You may also like