Izdavač otkazao izdavanje knjige “Tiranija Big Techa” republikanskog kongresmena

Izdavač Simon & Schuster otkazao je prošloga tjedna izdavanje knjige “Tiranija Big Techa” (The Tyranny of Big Tech) republikanskog predstavnika Missourija u Zastupničkom domu Josha Hawleya, nakon što je taj kongresmen zdušno podržao Trumpov pokušaj preokretanja rezultata predsjedničkih izbora.

Hawley je tvrdio, kao i Donald Trump, da se na izborima dogodila izborna krađa većih razmjera, dok je za vrijeme napada prosvjednika na Kongres Hawley uslikan kako pozdravlja prosvjednike na Kapitolu stisnutom šakom.

Izdavač se suočavao s pozivima da odustane od objave knjige zbog Hawleyvog sudjelovanja u pokušaju preokretanja rezultata izbora, navodi New York Times.

“Nismo lako donijeli tu odluku”, stoju u priopćenju Simona & Schustera.

“Kao izdavaču, uvijek će nam biti misija širiti razna gledišta i glasove. Istodobno ozbiljno shvaćamo našu veću javnu odgovornost kao građani i ne možemo podržati senatora Hawleyja nakon njegove uloge u onome što je postala opasna prijetnja”, dodaje se, prenosi New York Times.

Hawley je pak poručio: “Vidimo se na sudu”.









 

“Simon & Schuster otkazuje moj ugovor jer sam predstavljao svoje birače, vodeći debatu u Senatu o integritetu birača, što su sada odlučili redefinirati kao sediciju”, stoji u priopćenju kongresmena, koje je objavljeno na Twitteru.

Prema Hawleyu riječ je o “izravnom udaru na Prvi amandman” koji jamči slobodu govora.

“Sada samo odobreno mišljenje može biti objavljeno”, poručio je Hawley i dodao kako ovaj slučaj nije mogao biti “više orvelijanski”.

Simon & Schuster navodi da nije prekršio ugovor s Hawleyjem.

Komentari

komentar

You may also like