Izetbegović poziva Hrvate na suradnju; tvrdi da je prijetnja “srpski svijet”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović upozorio je u četvrtak kako opasnost od velikosrpskog projekta na Balkanu nije prošla te je naglasio da je u suprotstavljanju provedbi toj ideji nužna suradnja Bošnjaka i Hrvata, koja ne postoji jer je HDZ BiH odlučio surađivati s Banja Lukom i Beogradom.

U govoru koji je održao na svečanoj sjednici glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu upriličenoj u povodu 32. obljetnice osnutka te stranke, Izetbegović je kazao kako je ideja velike Srbije nastavila živjeti kroz projekt “srpskog svijeta” konstruiran u Beogradu kao inačica “ruskog svijeta” po zamisli ruskog predsjednika Vladimira Putina. Separatizam odnosno pokušaj razbijanja BiH koji provodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastavni je dio tog scenarija, naglasio je.

U borbi protiv tog velikosrpskog projekta, kako je kazao bošnjački politički čelnik, logičan odgovor bi bio suradnja s “hrvatskim faktorom” u BiH i sa samom Hrvatskom jer kada god je postojala takva suradnja stvari su se stabilizirale u korist svih u BiH. Sa sadašnjim HDZ-om BiH koji vodi Dragan Čović to ne uspijeva jer su se, kako tvrdi Izetbegović, u najvećoj hrvatskoj stranci odlučili na postizanje svojih političkih ciljeva pritiskom na Bošnjake i suradnjom s Dodikom te na stvaranje srpsko-hrvatske sprege koja uključuje i Zagreb i Beograd, uz koketiranje s Rusijom te podrivanje pozicije Visokog predstavnika i slabljenje međunarodnog faktora koji stabilizira situaciju u BiH.

Njegova je ocjena kako HDZ BiH i stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor (HNS) žele treći “institucionalni treći entitet”, a da kroz teze o legitimnim predstavnicima unutar konstitutivnih naroda pokušavaju ukloniti konkurenciju koju predstavljaju Hrvati izvan kontrole HNS-a te sputati političku snagu Bošnjaka. Tvrdi i kako je to bio pravi cilj neuspjelih pregovora o izmjenama izbornog zakona. “Blokade, polublokade, non-paperi, uvrede, prijetnje cijepanjem BiH, stvaranjem trećeg entiteta su pritisci kojima smo svi bili izloženi”, kazao je Izetbegović.

Poručio je da SDA neće i ne može pristati ni na kakva rješenja izmjena izbornog zakona kojima bi se učvrstila diskriminacija građana BiH odnosno njihova podjela na legitimne ili nelegitimne i kojima bi se “ovjekovječila dvotrećinska vladavina etnocentričnih srpskih i hrvatskih stranaka” nad Bošnjacima.

 





Komentari

komentar

You may also like