Izglasan dodatak na vojni proračun SAD-a: pojačanje mornarice

Odbor za oružane snage predstavničkog doma odobrio je republikanski plan o dodavanju 24 milijarde dolara više nego što je predsjednik Joe Biden zatražio za obranu, a što je ionako bio rekordno velik vojni proračun. Vijeće je glasovalo “za” u omjeru 42-17, a republikancima se pridružilo i 14 demokrata, prenosi Defense News.

Prijedlog o dadatnom proračunskom izdvajanju iznio je republikanski zastupnik Mike Rogers iz Alabame, koji je Bidenov zahtjev za proračun nazvao nedovoljnim za odvraćanje Rusije i Kine.

“Nadam se da će ovaj dvostranački potez razumjeti Biden-Harris administracija”, rekao je Rogers. “Kongres neće umanjiti mogućnost obrane naše nacije. Zahvaljujem svojim kolegama što su usvojili ovaj amandman kako bi podržali muškarce i žene koji služe u našim oružanim snagama. “

Oko 15 milijardi dolara bilo bi uloženo u prioritete koji nisu bili uključeni u prvotni proračunski zahtjev Pentagona. Skoro 10 milijardi dolara bit će uloženo u modernizaciju vojske, posebno mornarice. Kupit će se još razarač klase Arleigh Burke, amfibijski jurišni brod i podmornicu klase Virginia. Kupit će se i dodatni avioni i helikopteri za mornaricu i Nacionalnu gardu.

Zastupnica Elaine Luria je bila prva iz Demokratske stranke koja je najavila potporu većem proračunu, navodeći potrebu za stabilizacijom industrijske baze brodogradnje i suprostavljanje Kini. Republikanac Anthony Brown je kazao da je potrebno dodatno uložiti u vojsku jer “Rusija i Kina stvaraju dileme i prijetnje”.

No kritičar dodatnog izdvajanja za vojsku, Adam Smith, tvrdi da je neobično da nakon Afganistana ljudi “zaključuju da nam je potrebno još rata, više oružja i milijarde dolara ulaganja više čak i od onoga što je Pentagon tražio”





Komentari

komentar

You may also like