Izgradnja „Sjevernog toka 2“ u danskim vodama počet će 15. siječnja

Ruski brod za polaganje plinovodnih cijevi Fortuna planira početi polaganje podmorskih cijevi na dva paralelna kraka plinovoda Sjeverni tok 2 u danskom isključivom gospodarskom pojasu od 15. siječnja 2021. godine, navodi se u obavijesti pomorcima koju je objavila Danska pomorska uprava 22. Prosinca (info: EADaily).

U obavijesti se napominje kako će se uspostaviti privremena zona zabrane. “Na tim će područjima biti zabranjeno neovlašteno plivanje, ronjenje, sidrenje, ribolov… Zaštitna zona proteže se na 200 m sa svake strane cijevi ”, navodi se u obavijesti.

Ova je, posljednja neizgrađena dionica tog plinovoda, duga oko 147 km, a proteže se južno od danskog otoka Bornholma.

U srpnju 2020. danske su vlasti ublažile zahtjeve oko izgradnje plinovoda, dozvoljavajući brodovima s usidrenim položajem (ne dinamičkim) da sudjeluju u polaganju cijevi. To je otvorilo priliku Fortuni za sudjelovanje u završnim radovima u danskim vodama. Brod je nedavno po drugi put promijenio vlasnika od početka listopada (radi izbjegavanja američkih sankcija, op. GN.), a sada je to mala ruska tvrtka KVT-Rus. Istodobno, brod-cjevopolagač  s dinamičkim sustavom pozicioniranja Akademik Chersky ne planira graditi plinovod u danskim vodama, proizlazi iz dokumenta danske pomorske uprave.

Komentari

komentar





You may also like