“Izgubili smo ulice” – Tihanovska priznala poraz bjeloruske oporbe

Bivša bjeloruska predsjednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska de facto je priznala poraz oporbe u borbi protiv vlasti u Minsku.

U intervjuu za švicarske novine Le Temps, Tihanovska je prvo progovorila o porazu svoje politike masovnih prosvjeda u Bjelorusiji.

“Moram priznati da smo izgubili ulice, nemamo načina da se borimo protiv nasilja režima nad prosvjednicima – oni imaju oružje, imaju snagu, pa da, u ovom trenutku izgleda da smo izgubili”, rekla je.

Prema Tihanovskoj, “povratak demokraciji potrajat će duže nego što je bilo predviđeno”, zbog čega je izbjegla oporbena čelnica najavila stvaranje određenih struktura “za nastavak akcija u budućnosti”. Izrazila je nadu da će prosvjednici nastaviti svoje akcije “ovog proljeća”.

Tihanovska je švicarskom listu rekla da svakodnevno razmišlja o povratku u Bjelorusiju te je priznala da je često očajna kad razmišlja o budućnosti svoje zemlje.

Tihanovska je za švicarski  medij kazala i kako je često očajna kada razmišlja o budućnosti svoje zemlje, ali da „vrlo brzo shvatite, ako predstavljate svojevrstan simbol i nacionalni ste lider, kako ne možete tek tako odustati”.
 

Intervju s Tihanovskom napravljen je u Litvi, gdje se sklonila nedugo nakon predsjedničkih izbora održanih u kolovozu prošle godine i gdje je bila protukandidatkinja aktualnom predsjedniku Aleksandru Lukašenku čiju pobjedu na tim izborima Zapad ne priznaje, već traži njihovo ponavljanje uz transparentnost i nadzor međunarodnih promatrača.

 

Podsjećamo i da je Svetlana Tihanovska u međuvremenu obilazila ključne europske prijestolnice, gdje su joj obećavali da će upravo ona biti iduća predsjednica Bjelorusije, zbog čega se ona i samoproglasila predsjednicom te države u izgnanstvu. Međutim, kako sada stvari stoje, u Litvi bi mogla još dugo ostati.

 

Komentari

komentar
You may also like