Izrael će dvostruko povećati opskrbu Jordana vodom uslijed velike suše

Izrael i Jordan potpisali su jučer sporazum o dvostrukom povećanju količine vode koju Jordan dobiva iz Izraela. Sporazum je dokaz da “želimo dobrosusjedske odnose”, istaknula je izraelska ministrica energetike, Karine Elharrar, prenosi AFP.

Ona je posjetila Jordan radi svečanog potpisivanja sporazuma u Zajedničkom odboru za vodu. Dogovoren početkom srpnja, sporazum predviđa da će Izrael Jordanu prodavati 50 milijuna metara prostornih vode Jordanu na godinu, uz 55 milijuna koliko ih već šalje besplatno.

“Riječ je o najvećoj prodaji vode u povijesti dviju zemalja”, rekao je Gidéon Bromberg, direktor za Izrael nevladine organizacije za zaštitu okoliša EcoPeace Middle East. Dogovor “odražava sve veće razumijevanje da klimatska kriza koja već teško pogađa regiju mora dovesti do veće suradnje”, dodao je.

Jordan je suočen s ekstremnim sušama, a suradnja u vodoopskrbi s Izraelom daleko je starija od mirovnog sporazuma sklopljenog 1994.

Izrael je također zemlja s vrućom i suhom klimom, ali zahvaljujući novim tehnologijama smanjila se cijena prerade slane vode u “slatku” što je Izraelu, svjetskom lideru u desalinaciji, omogućilo da prodaje više tog dragocjenog resursa susjedu, ne dovodeći u pitanje domaću potražnju.

Nove količine vode namijenjene Jordanu osigurat će se iz Galilejskog jezera, kazao je Shaked Eliahu, glasnogovornik ministrice Elharrar. Dogovor dolazi nakon zahladnjenja u odnosima između Izraela i Jordana, koji su zadnjih godina, za vrijeme bivšeg premijera Netanyahu, bili lošiji. Novi premijer Naftali Bennett, koji je preuzeo dužnost u lipnju, smatra jačanje odnosa s Jordanom svojim prioritetom.





Kišna sezona u Jordanu, koja obično traje od listopada do kraja travnja, bila je slaba. Kiše su se znatno smanjile, na 60 posto normalne količine oborina, rekao je Omar Salameh, voditelj komunikacija u jordanskom ministarstvu vode i navodnjavanja. Očekuje se da će stanje biti sve lošije s klimatskim promjenama, prenosi Al-Jazeera.

Komentari

komentar





You may also like