Izrael će se priključiti međunarodnoj koaliciji u Hormuškom tjesnacu, pred “nosom” Iranu?

Izrael će se aktivno priključiti međunarodnoj koaliciji za osiguranje slobodne plovidbe Perzijskim zaljevom, priopćili su u srijedu pojedini izraelski mediji, pozivajući se na svoje izvore u tamošnjoj vladi. Vlada u Jeruzalemu nije potvrdila te navode. Ukoliko je vijest točna, vojna nazočnost izraelske flote u zoni Perzijskog zaljeva, „pred nosom“ Iranu, sigurno će izazvati oštru reakciju Teherana, ali i pozitivan odjek arapskih monarhija Perzijskog zaljeva (osim „izopćenog“ Katara) kojima bi to bila i praktična potvrda izraelske spremnosti za pomoć u njihovom suprostavljanju iranskim regionalnim ambicijama. Naravno, Izraelu bi takva odluka također osigurala i praktično svrstavanje ključnih arapskih zaljevskih zemalja na svoju stranu (izraelski brodovi koordinirali bi svoje aktivnosti i s onim arapskim u toj zoni), što bi dodatno proširilo izraelski sigurnosni perimetar nakon rastakanja sirijske i iračke (i libijske) državnosti u ozbiljnom smislu te riječi.

Ali s obzirom na složenost ukupnoga stanja u zoni Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca, ipak treba sačekati i konačnu potvrdu ove vijesti, koja, sasvim sigurno, nije najprije „slučajno procurila“ u tamošnje medije.

Podsjećamo kako je američku inicijativu o osnivanju međunarodne koalicije za osiguranje slobodne plovidbe u spomenutoj zoni i suprostavljenju „terorističkim potezima Irana“  podržala Velika Britanija, ali ne i Njemačka i Japan. Naravno,  ta je „ponuda“ još uvijek otvorena i „na stolu“. Nedavno je rusko Ministarstvo vanjskih poslova obznanilo svoju Koncepciju za riješenje nastale krize u Perzijskom zaljevu i s njom upoznalo ključne svjetske i regionalne države i međunarodne institucije. Rusku Koncepciju odmah je pozdravila Kina, pa se čini kako je na djelu nova polarizacija svijeta, ovog puta s Iranom u glavnoj ulozi.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like